Europol opende maandag in Den Haag een centrum tegen mensensmokkel. Het moet nationale politiediensten helpen om smokkelnetwerken bloot te leggen en ontmantelen. En dat is goed nieuws. Zeker nu Hilde Vautmans zich inzet voor de 10,000 vermiste kinderen. (Foto: Hilde Vautmans en Brian Donald van Europol)

De Schot Brian Donald, topambtenaar van Europol kwam in dat kader op bezoek bij Hilde Vautmans in het Europees parlement. Brian Donald is kabinetschef van de directeur van Europol.  Europol gaat ook samen met Frontex, dat instaat voor de gemeenschappelijk bewaking van de buitengrenzen, meer nauwlettend de buitengrenzen in Griekenland in het oog houden. Doel is om de vluchtelingenstroom meer transparant aan te pakken en indien nodig te fungeren als een tweede controle-orgaan. Dat moet zorgen voor een meer ervaren en intelligente ondersteuning van de aanwezige diensten. Hilde Vautmans had ook het onderwerp van de missing children op de gespreksagenda staan. Hilde Vautmans was onlangs nog onder de indruk dat volgens Europol vandaag de dag onder de vluchtelingen minstens 10,000 kinderen vermist zijn. Aangenomen wordt dat ze in handen vallen van mensenhandelaars. En in sommige gevallen seksueel worden uitgebuit maar ook vaak worden gebruikt voor orgaanhandel en zelfs eindigen als huisslaven.

Be aware

‘’We gaan kijken hoe we dit politiek kunnen vertalen en we blijven het op de Europese agenda zetten’’, aldus Vautmans.  Donald vertelde dat het getal van 10.000 vermiste kinderen onder de vluchtelingen in Europa nog een zeer voorzichtige schatting was. Alleen al in Duitsland en Italië raamden de autoriteiten in hun land het aantal vermiste kinderen op minstens 5000 kinderen. ,,Niet iedereen van de vermiste kinderen komt terecht in illegale circuits maar vaak loopt het spoor dood. We verzamelen zoveel mogelijk informatie momenteel. Een van de oplossingen is dat ook de burgers alert moeten blijven en verdachte handelingen doorgeven aan de politie. Be aware en open your eyes voor verdachte handelingen rond jonge vluchtelingen'', aldus Donald nog. Hilde Vautmans zal snel een bezoek brengen aan het hoofdkwartier van Europol in Den Haag. 


Delen: