Lidstaten moeten werk maken van Rapid Alert System. Collectieve aanpak tegen fake news met oog op verkiezingen
- 2/6/2019
Brussel – Een joint intelligence taskforce, bestaande uit de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst ADIV en het Centrum Cybersecurity België (CCB) zal de komende maanden toezien op mogelijke buitenlandse inmenging in de regionale, federale en Europese verkiezingen in ons land. Het gaat voornamelijk om desinformatie uit Rusland en China. Ook op Europees niveau wordt de strijd tegen fake news opgedreven.
Europees Parlement Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE), lid van de parlementaire commissie defensie: “Die bezorgdheid is niet onterecht. Overal in Europa wordt geprobeerd desinformatie de wereld in te sturen. Dat was onder andere het geval in het VK in aanloop van het Brexitreferendum, maar ook in België: in 2016 werd Russisch fake news verspreid dat Belgische F16’s burgerdoden hadden veroorzaakt via een bombardement, in 2017 was er een phishingactie tegen Ecolo. Onze burgers liggen daar ook van wakker. Uit een recente eurobarometer van november 2018 blijkt dat 83% van Europese burgers vindt dat fake news een bedreiging is voor democratie. 73% maakt zich zorgen over online fake news in voorverkiezingsperiodes. Tot slot is ruim 80% ervoor te vinden dat online sociale netwerken volledig transparant zijn met betrekking tot politieke inhoud en hoeveel geld ze krijgen van politieke partijen of andere organisaties.”
Cyberbeveiliging staat de laatste jaren hoog op de Europese agenda. In december vorig jaar werd een Europees Actieplan tegen Desinformatie gelanceerd, dat sterkere samenwerking beoogt tussen lidstaten en Europese instellingen. Dit omvat verschillende elementen: het East StratCom Task Force uit 2015, om Russische desinformatiecampagnes tegen te gaan, een Europese aanpak om online desinformatie te counteren uit 2018 en een Europese gedragscode voor online platformen (Google, Facebook, Twitter, etc) en handelsverenigingen. “De verkiezingen van 2019 worden heel belangrijk en al deze samenwerkingsinitiatieven tussen publieke en private actoren moeten ervoor zorgen dat manipulatie van buitenaf geen kans maakt. Ook de Europese delegaties in de naburige landen zullen een rol spelen. Het budget van de Europese Actie voor Extern Optreden (EDEO) stijgt van 1,9 miljoen naar 5 miljoen euro in 2019 om fake news tegen te gaan. Ik hoop dat de lidstaten ook vlug werk maken van het Rapid Alert System, dat in maart 2019, dus voor de verkiezingen actief moet zijn. Daarvoor zullen alle lidstaten een contactpunt openen, waardoor ze elkaar snel kunnen waarschuwen in geval van desinformatierisico’s.”, besluit Hilde Vautmans.
Voor meer info Hilde Vautmans 0478/66 28 32