Straatsburg - Vandaag stemden de Europese Parlementsleden in met het voorstel van de Europese Commissie om te investeren in Europese computers van wereldklasse. Daarnaast pleiten de Europese Parlementsleden voor een duidelijk wetgevingskader voor 3D-printen, aangezien 3D-printen in de verre toekomst op grote schaal ingang kan vinden.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (ALDE, Open VLD) reageert: “Ondanks het toenemende belang van supercomputers voor problemen die steeds complexer worden - op vlak van gezondheidszorg, hernieuwbare energie, big data, veiligheid van voertuigen, natuurrampen en cyberbeveiliging - zijn we nog teveel afhankelijk van buitenlandse HPC-toeleveringsketens. We hebben de strategische en technologische expertise die nodig is voor innovatie, het verwerken van big data en versterken van concurrentievermogen dus zelf niet in huis, met implicaties voor onze veiligheid en privacy. Gelukkig komt de Commissie nu tussenbeide met de gemeenschappelijke onderneming. ”

De Europese Commissie stelde begin dit jaar voor om een nieuwe juridische en financieringsstructuur - de gemeenschappelijke onderneming EuroHPC - in te stellen. De bouw van Europese supercomputerinfrastructuur moet de EU toelaten belangrijke maatschappelijke uitdagingen te beantwoorden, onze concurrentiekracht te verhogen en onafhankelijker te worden voor de verwerking van grote hoeveelheden gegevens.

De Europese Unie beschouwt naast supercomputers ook 3D-printtechnologie als een prioritair technologisch gebied. De Commissie ziet het als een van de factoren die kan leiden tot industriële omwenteling. Om te anticiperen op de problemen in verband met wettelijke aansprakelijkheid of inbreuken op intellectueel eigendom die 3D-printen in de toekomst kan veroorzaken, pleiten de Europese Parlementsleden voor nieuwe wetgeving die correct is afgestemd op 3D-technologie. Hilde Vautmans: “Het is al te vaak zo dat wetgeving achter de feiten aanloopt. Met dit initiatiefrapport willen de Europese Parlementsleden anticiperen op uitdagingen die gepaard gaan met baanbrekende toepassingen, in dit geval 3D-printen, zodat een soepele overgang kan worden gemaakt en rechtszekerheid voor consumenten en bedrijven te allen tijde gewaarborgd wordt.”

Voor meer info Hilde Vautmans: 0478/66.28.32


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Sint-Truiden Boerenstiel Brexit landbouw treinreizigers telecom wapenexport emissienormen vrachtwagens energie Merkel suiker toekomst Liberalen ALDEcongress Macron LREM Landbouw Afrikaanse varkenspest Khashoggi Saudi-Arabië oneerlijke handelspraktijken singleuseplastic Europese Raad Facebook right2water budget Hongarije eurobarometer België Open Vld Sint-Truiden Limburg Girl2Leader hierstartdezee SAVETHEDATE Hope and Optimism Expo FAVV Hanenzang Boeren Emissienormen UNRWA Palestina Israël Trump Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Europese top migratie rechtstaat Turkije IPA Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie Auteursrechten VS Orban Art7 State of the Union copyright auteursrechten Solidariteitskorps Griekenland Tsipras drones autonome wapens genderdiscriminatie dieren Erasmus Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen europees parlement pesticiden online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Fruit Paardenplan Lerarendag Interview TV Mol Debat Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Notme Metoo Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid UCLL studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco ELFM Vrouwenbesnijdenis Afval EURELCO MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL