Spionage in het buitenland en trollen op het internet: Europarlementsleden schrijven brief naar voorzitter Tajani om meer in te zetten op digitale veiligheid
- 7/17/2018
Brussel – In een brief gericht aan parlementsvoorzitter Tajani en secretaris-generaal Welle vragen 37 europarlementsleden om de netwerken van het parlement en de digitale communicatie beter te beveiligen tegen spionage. Noodzakelijk in aanloop naar de Europese verkiezingen.
Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE) ondertekende de brief: “Het digitale tijdperk brengt naast talloze voordelen ook enkele risico’s met zich mee. Nu blijkt dat Russische trollen ook in België en Nederland actief waren op sociale media na de aanslagen van 22 maart, is het eens te meer duidelijk dat buitenlandse krachten onze samenleving op verschillende manieren proberen te beïnvloeden. De gevaren van buitenlandse inmenging gaan verder dan sociale media; cyberveiligheid, ofwel het beveiligen tegen datalekken, spionage, gegevensdiefstal, heeft sterk aan belang gewonnen de laatste jaren. We weten dat sommige landen parlementsleden en medewerkers hun gegevens proberen te ontfutselen of hen af te luisteren via telefoon of computer, maar dat wordt vandaag nog te weinig aangekaart in het Parlement. Buitenlandse parlementaire missies zijn om die redenen extra risicovol. In de brief brengen we net dat probleem naar boven, want het is uiteraard in het belang van de Europese landen en de bevolking dat bepaalde informatie niet in de verkeerde handen valt. Om die reden vragen we voorzitter Tajani om na te denken over een strategie die parlementsleden en medewerkers zo goed mogelijk inlicht over hoe ze hun gegevens optimaal kunnen beschermen.”
De bezorgdheid over digitale veiligheid en infiltranten op het internet is aanwezig bij veel regeringen. In België werkt de Staatsveiligheid samen met het Centrum voor Cybersecurity, ADIV en het crisiscentrum van Binnenlandse zaken aan een plan om buitenlandse invloed via sociale media te counteren bij de nakende verkiezingen. In Nederland kregen bedrijven en particulieren die samen met minister-president Rutte naar China afreisden, een extensieve briefing over hoe ze hun gegevens konden beschermen tegen spionage. Verschillende Europese landen waarschuwden voor het gebruik van antivirussoftware van het Russische Kaspersky, de Amerikaanse inlichtingendiensten raden mensen dan weer aan om geen smartphones van het Chinese Huawei en ZTE en denkt zelfs na over een verbod op gebruik bij overheidswerknemers. “Toen Europarlementsleden eerder dit jaar China bezochten, werd in de voorbereidende documenten geen melding gemaakt van maatregelen om persoonlijke en professionele communicatie te beveiligen. Het is belangrijk dat het Parlement inzet op het gebruik van versleutelde communicatieplatformen en parlementsleden en werknemers voldoende briefen wanneer zij naar het buitenland gaan; een training en het gebruik van lege telefoons kan bijvoorbeeld al helpen. Er zijn vandaag te veel private en publieke actoren die onrechtmatig info proberen te verkrijgen of de publieke opinie pogen te beïnvloeden. Dat is in de aanloop naar de Europese verkiezingen volgend jaar zeker een dringend aandachtspunt.”, aldus Hilde Vautmans.
Brief naar Tajani: https://marietjeschaake.eu/en/meps-raise-concerns-on-digital-security-measures
Voor meer info Hilde Vautmans: 0478/66.28.32