Brussel – Morgen start de tweedaagse NAVO-top in Brussel, waar voornamelijk gesproken zal worden over de bijdrage van de lidstaten, de rol van Europese defensie en de koers die de alliantie in de toekomst zal varen.

Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE), lid van de parlementaire defensiecommissie en lid van de parlementaire delegatie bij NAVO volgt met grote interesse: “Het belooft een interessante, maar onvoorspelbare top te worden. De NAVO staat al enkele jaren onder druk, ook Secretaris-Generaal Stoltenberg erkent dat. We weten dat President Trump sceptisch staat tegenover de NAVO en lidstaten als België regelmatig schoffeert over hun bijdrage, daarom is het nog afwachten hoe hij precies zal reageren op de vooruitgang die de landen geboekt hebben. President Trump heeft wel een punt als hij zegt dat de leden hun bijdrage moeten opkrikken. Ook België heeft die boodschap begrepen en stak een tandje bij. Binnenkort zullen we 1,3% BBP uitgeven aan defensie, het gemiddelde budget van niet-nucleaire lidstaten. Maar dat doen we niet om de VS een plezier te doen, we doen het omdat het nodig is. Op hetzelfde moment is de uitbouw van de Europese defensie-industrie niet echt koren op zijn molen; de EU is immers een belangrijke afzetmarkt voor Amerikaanse militaire technologie. Als Europa meer eigen technologie ontwikkelt, is dat minder goed nieuws voor de VS. Ook dit kan zeker een struikelblok worden op de top.”

Verschillende zaken sporen de EU lidstaten sinds enkele jaren aan om meer in te zetten op een eigen Europese defensie. Die trend lijkt te worden geconsolideerd door projecten als PESCO, EDIDP, Europees interventie-initiatief. “De toekomst van NAVO en de toekomst van de Europese defensie gaan in feite hand in hand. Het uitbouwen van een sterke Europese militaire peiler binnen een sterke NAVO is zeer belangrijk. Vorige maand nog werden in de plenaire vergadering in Straatsburg twee initiatiefrapporten aangenomen, waarin stond dat samenwerking tussen de EU en de NAVO heel belangrijk is en dat we de huidige veiligheidsuitdagingen alleen samen kunnen aanpakken. De NAVO blijft de hoeksteen van de trans-Atlantische veiligheid, maar het is hoognodig dat we zelf onze boontjes leren doppen en werk maken van het uitbouwen van onze militaire capaciteiten en strategische autonomie. Daarbij is het belangrijk dat het gaat om slimme investeringen en een nuchtere kijk op de situatie: dogmatisch vasthangen aan defensie-uitgaven van 2% BBP zoals President Trump doet, is niet de beste manier. Beter is om 20% van de bestaande defensie-uitgaven in gemeenschappelijke militaire samenwerkingsprojecten te investeren en 2% aan onderzoek en ontwikkeling te besteden, zoals wettelijk is vastgelegd in PESCO. Er is een sterke interne drive aan de gang om de Europese defensie een boost te geven, zeker sinds de Brexit. Maar mogelijk zal ook deze NAVO-top dat zijn. Hoe meer de VS de NAVO onder druk zet, hoe meer de EU inziet dat het zélf meer moet inzetten op defensiecapaciteiten.”, aldus Hilde Vautmans.

Link resolutie EU-NAVO relatie: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P8-TA-2018-0257+0+DOC+PDF+V0//EN

Link resolutie cyberdefensie: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//NONSGML+TA+P8-TA-2018-0258+0+DOC+PDF+V0//EN

Voor meer info Hilde Vautmans: 0478/66.28.32


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Landbouw Peren Mexico Vredesfaciliteit Defensie EU Peace Facility Zomeruur Winteruur FDI buitenlandse investeringen grensoverschrijdende betalingen Dierentransport Singapore Handel Partner europa geïntegreerde gewasbescherming grensoverschrijdende gezondheidszorg water reuse landbouw pesticiden duurzaam Vlaanderen Rampenfonds Brede weersverzekering Waterbeheer desinformatie fake news Varkensboeren Carry-back Reglement Fracties België Miss België Europees Parlement Tajani Gendergelijkheid Pesticiden glyfosaat Brexit Land- en tuinbouw Limburg autonoom vervoer Vrouwen Milcobel voedselveiligheid euro eurozone Asiel- en migratie hervorming Glyfosaat oneerlijke handelspraktijken UTP Wifi4Europe Sint-Truiden Afrikaanse varkenspest Japan Vrijhandelsakkoord terrorisme Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit transparantie EFSA werkloosheidsuitkering terreur DiscoverEU Erasmus Schengen Grenscontroles Klimaatneutraliteit Genk Women's Day Handelsovereenkomst sociale zekerheid landfill mining Boerenstiel treinreizigers telecom wapenexport emissienormen vrachtwagens Merkel suiker energie toekomst Liberalen ALDEcongress Macron LREM Khashoggi Saudi-Arabië Europese Raad singleuseplastic right2water Facebook budget Hongarije eurobarometer Open Vld Sint-Truiden hierstartdezee Girl2Leader Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE Boeren FAVV Hanenzang Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Emissienormen UNRWA Palestina Israël Trump Turkije IPA Europese top migratie rechtstaat Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie Auteursrechten State of the Union Orban Art7 VS drones autonome wapens Griekenland Tsipras copyright auteursrechten Solidariteitskorps genderdiscriminatie dieren Selmayr Kinderen Gelinden uurwisseling droogte Opinie Migratie cyberveiligheid carry-back Navo NAVO reizen ETIAS Mobiliteit verkiezing Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie ALDE Communicatie opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender europees parlement online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Fruit Paardenplan Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Notme Metoo Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Kinderarbeid Deze Week Guy Verhofstadt debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI voedselverspilling Cavaria Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO Vrouwenbesnijdenis ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL