Brussel - Gisterenavond 5 juni werd er een overeenkomst bereikt tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten in het gevecht tegen de verspreiding van de resistentie tegen antibiotica.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (ALDE/Open Vld): “Dit is een belangrijke beslissing die zowel mens als dier zal beschermen. De realiteit is dat antibiotica niet zou moeten toegediend worden aan gezonde dieren. Het is vitaal dat we de vloed van onnodige antibiotica een halt toeroepen. De Europese Unie volgt hier het voorbeeld van België dat al een convenant sloot met alle betrokken sectorpartners. Ik juich dan ook toe dat er een gelijk speelveld wordt gecreëerd binnen de EU in het preventief gebruik van antibiotica.”

Het akkoord heeft vooral betrekking op het overmatig preventief gebruik van antimicrobiële producten in de landbouwsector. Het routinematig behandelen van dieren zal verboden worden en de behandeling wordt beperkt tot individuele dieren in uitzonderlijke gevallen. Resistentie tegen antimicrobe veroorzaakt naar schatting 25.000 doden per jaar in de EU en 700.000 globaal.

De wetgevende hervormingen die gisteren werden afgesproken bepalen dat dierenartsen per geval een justificatie moeten opmaken bij het voorschrijven van antimicrobiële dierengeneesmiddelen. Deze geneesmiddelen mogen dan alleen maar voorgeschreven worden na een klinisch onderzoek van het dier. In België bestaat er al een systeem om antibiotica op te volgen. Dat vraagt al om een streng voorschrijfgedrag van dierenartsen en het bijhouden van een administratie. Daarom zal de Europese beslissing geen extra administratieve lasten met zich meebrengen.

“Deze beslissing vereist dat er een klinisch onderzoek van het dier gebeurt alvorens antibiotica worden voorgeschreven en toegediend. In de VS gaat het grootste gedeelte van antibiotica naar dieren en niet naar mensen. Daarom is het een stap vooruit dat vlees dat ingevoerd wordt in de EU (onder andere vanuit de VS) onderworpen wordt aan dezelfde voorwaarden van toediening van antibiotica.”, aldus Hilde Vautmans.

 Voor meer info Hilde Vautmans: 0478/66.28.32


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Savethedate Sint-Truiden Landbouw Europa klimaat Brussel Lebeau Rohingya België Eurobarometer defensie landbouw ALDE Europees Parlement Communicatie Opinie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender online shoppen europees parlement pesticiden Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Paardenplan Fruit Lerarendag Interview TV Mol Debat Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Notme Metoo Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst droogte Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade Turkije vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Kinderarbeid Deze Week Guy Verhofstadt debat De Zevende Dag Defensie missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Hongarije migratie Cavaria Tsjetsjenië Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen UCLL Migratie studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO ELFM Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy State of the Union HBvL