Straatsburg - vandaag debatteerde het Europees Parlement over de justitiële hervormingen die momenteel in Polen plaatsvinden.

Europees Parlemenslid Hilde Vautmans (Open Vld, ALDE) reageert kort en krachtig: “De tijd voor dialoog is nu echt wel voorbij. Polen heeft de kans gehad om zich opnieuw conform de Europese waarden en normen te schikken. De Europese Commissie moet nu onmiddellijk ingrijpen en een nieuwe inbreukprocedure tegen Polen opstarten. De wetgeving voor het Hooggerechtshof dient onderzocht te worden door het Europees Hof van Justitie. In tussentijd moeten alle politieke benoemingen van de rechters worden stopgezet. ”

Er is veel frustratie over een wet die de Minister van Justitie toelaat rechters aan te stellen en te ontslaan. Dit zorgt er voor dat de de rechterlijke macht gepolitiseerd wordt door de PiS partij. Bovendien gaat er op 3 juli een wet van kracht die rechters vroeger op pensioen stuurt. Hierdoor worden enkele rechters nu al de laan uitgestuurd, zo ook de voorzitter van het Pools Hooggerechtshof. NGO’s, intellectuelen en gewone burgers uiten hun bezorgheid. In 3 dagen tijd werden er reeds 12 000 handtekeningen tegen de hervormingen verzameld. 

“Een onafhankelijke rechterlijke macht is de hoeksteen van de Europese rechtstaat en moet gevrijwaard zijn van politieke druk. Als die in het gedrang komt, kan heel de boel instorten. Bovendien moeten ook de schending van vrouwenrechten en aantasting van persvrijheid grondig onderzocht worden. Zo is Polen van plaats 18 op de persvrijheidsindex in 2015 naar plaats 58 in 2018 gezakt. Het is dus hoog tijd dat we werk maken om deze illiberale trend terug te draaien. De EU is een Unie van waarden en normen. Cherry picking hoort hier niet thuis. Zij die niet willen luisteren, moeten voelen. “ aldus Hilde Vautmans.


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Savethedate Sint-Truiden Landbouw Europa klimaat Brussel Lebeau België Eurobarometer Rohingya landbouw defensie ALDE Europees Parlement Communicatie Opinie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen online shoppen europees parlement pesticiden Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Fruit Paardenplan Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen ONE ontmoeting tegen armoede Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Fruitdoedagen Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst droogte Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Tentoonstelling Wifi4EU Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK Turkije grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag Defensie missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI migratie Hongarije Cavaria Tsjetsjenië Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid Migratie studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco ELFM Vrouwenbesnijdenis Afval EURELCO MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy State of the Union HBvL