STRAATSBURG - De Europese Parlementsleden willen het partnerschap met de NAVO verdiepen en daarbij is samenwerking op het gebied van cyberveiligheid prioritair.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (ALDE, Open Vld), schaduwrapporteur van het rapport over de betrekkingen EU-NAVO is opgetogen met de twee initiatiefrapporten die morgen hoogstwaarschijnlijk worden goedgekeurd: “Het Europees Parlement geeft een sterk signaal dat ze tegemoet wil komen aan de veiligheidsbekommernissen van de Europese burgers.”. Om het hoofd te bieden aan complexe en ongekende bedreigingen, zowel van conventionele als hybride aard, wil het Europees Parlement het partnerschap met de NAVO verdiepen, voornamelijk op het gebied van hybride dreigingen, informatie-uitwisseling, maritieme samenwerking, militaire mobiliteit en cyberveiligheid. In een initiatiefrapport erkennen de parlementsleden dat noch de EU, noch de NAVO alleen over het volledig arsenaal aan instrumenten beschikt om de huidige veiligheidsuitdagingen alleen aan te pakken en dat daarom samenwerking tussen beide zo belangrijk is. 

Hilde Vautmans beaamt: “Als je weet dat na de Brexit 80% van de defensie-inspanningen binnen de NAVO van niet-EU landen zal komen en drie van de vier bataljons in het oosten onder leiding zullen staan van niet-EU landen, dan kunnen we twee conclusies trekken. Ten eerste betekent dit dat de NAVO de hoeksteen is en blijft van de trans-Atlantische veiligheid. Ten tweede betekent dit dat de EU dringend haar inspanningen op het gebied van defensie moet opvoeren. De EU moet ook in staat zijn onafhankelijk op te treden wanneer dat niet anders kan - of passender is. We mogen immers niet vergeten dat de aard van beide organisaties verschillend is. Bovendien gaan een sterke Europese defensie en een sterke NAVO hand in hand.” 

Vooral cyberaanvallen worden gezien als een steeds groter wordende dreiging. Het Europees Parlement wil nu dat de EU en NAVO sterker met elkaar samenwerken op het gebied van cyber om zo hun weerbaarheid en situationeel bewustzijn te verhogen. Dat kan door vaker samen strategische oefeningen te houden, meer informatie uit te wisselen, gezamenlijke normen te hanteren en opleidingsactiviteiten te harmoniseren. In dit kader is Hilde Vautmans een sterke voorstander van het militair Erasmus-programma: “Het militair Erasmus-programma laat toe op een informele manier beste praktijken uit te wisselen en een gemeenschappelijke strategische cultuur te ontwikkelen. Dergelijke uitwisselingen kunnen misschien wel bepalend zijn voor een echte Europese defensie in de toekomst.”  

Op 11-12 juli vindt er een nieuwe NAVO-top in Brussel plaats. Daar zal een nieuwe gezamenlijke verklaring worden aangenomen: “Samenwerking tussen de EU en NAVO is vandaag concreet uitgewerkt in 74 acties in verschillende domeinen. We kunnen dus terecht verwachten dat de nadruk zal liggen op de implementatie van de bestaande maatregelen. Ook militaire mobiliteit en burdensharing zullen ter sprake komen. Hoewel we ons eigenlijk niet moeten fixeren op de NAVO-norm van 2% bbp maar wel op de output van de defensie-inspanningen, staat het buiten kijf dat België méér moet investeren in defensie., aldus Hilde Vautmans.

Voor meer info Hilde Vautmans: 0478/66.28.32

 
 
 

Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Brexit landbouw Sint-Truiden Boerenstiel treinreizigers emissienormen vrachtwagens wapenexport telecom Merkel energie suiker toekomst Liberalen ALDEcongress Macron LREM Landbouw Afrikaanse varkenspest Khashoggi Saudi-Arabië oneerlijke handelspraktijken Europese Raad singleuseplastic right2water Facebook budget Hongarije eurobarometer België Open Vld Sint-Truiden Limburg hierstartdezee Girl2Leader Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE Boeren FAVV Hanenzang Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten UNRWA Palestina Israël Trump Europese top migratie rechtstaat Turkije IPA Emissienormen Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie VS State of the Union Auteursrechten Orban Art7 drones autonome wapens Solidariteitskorps Griekenland Tsipras copyright auteursrechten genderdiscriminatie dieren Erasmus Selmayr Kinderen Gelinden uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie cyberveiligheid carry-back Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen europees parlement pesticiden online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Paardenplan Fruit Glysofaat Lerarendag Debat Interview TV Mol Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Notme Metoo Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Tentoonstelling Wifi4EU Vokastage terrorisme Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid UCLL studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco ELFM Afval EURELCO Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL