Zeshonderachttien minderjarige, onbegeleide asielzoekers verdwenen in 2017 in België in de mist. En in Nederland? De Belgische europarlementariër Hilde Vautmans zit achter Nederlandse cijfers aan, maar heeft ze nog niet kunnen bemachtigen.

De liberale politica publiceerde afgelopen week het boekje Waar zijn ze? Sinds Europol in januari 2016 liet weten dat er in Europa minstens tienduizend onbegeleide minderjarige asielzoekers zoek zijn, zet ze zich in om zicht te krijgen op het lot van deze kinderen.

In Waar zijn ze? citeert Vautmans Brian Donald, stafchef bij Europol. 'In het beste geval zijn de kinderen naar een ander land gegaan en zitten ze bij familie,' zei hij. 'Ofwel worden ze gebruikt voor kinderarbeid en/of prostitutie, ofwel worden ze gedood voor hun organen.'

Onthutsende feiten. Maar op welke schaal dit gebeurt? 'Ik heb daar geen cijfers van,' zegt Vautmans aan de telefoon. 'We kennen verhalen van kinderen die op een vrachtwagen naar Engeland zijn gesprongen maar nooit zijn aangekomen. Zijn ze verdronken of verongelukt? Zitten ze in een kelder? Of in de prostitutie?'

Dat dit laatste voorkomt, staat vast. Want Europol stuit op dergelijke kinderen bij het oprollen van netwerken van kinderprostitutie.Waarom kinderen ontsnappen aan het controlerende oog van de instanties? Vaak zijn ze bewerkt door mensensmokkelaars en vertrouwen ze door de gruwelijke

ervaringen die ze tijdens hun reis hebben opgedaan niets en niemand meer. 'Ik heb verhalen gehoord over mensensmokkelaars die een politieuniform aantrekken en meisjes verkrachten om ze in te prenten dat ze nooit vertrouwen mogen hebben in de politie,' zegt Vautmans.

Kindereren die elke hulp weigeren, trof Vautmans ook in Calais en Duinkerke. 'Wat je daar ziet, tart alle verbeelding. Dertienjarige kinderen die zich schuilhouden onder een zeil tussen de struiken, die leven tussen de ratten en niets anders eten dan witte bonen in tomatensaus. Ze zijn gebrainwasht door mensensmokkelaars en willen geen opvang. Dat oplossen is niet eenvoudig. Maar we moeten niet doen alsof het niet bestaat.'

Om het probleem van de verdwijnende kinderen aan te pakken, stelt Vautmans een reeks maatregelen voor. Allereerst een goede administratie van alle kinderen die Europa binnenkomen. 'We hebben niet van elk kind een foto om het op te sporen,' zegt ze. 'Dan denk ik: hoe kan dat anno 2018, nu haast iedereen een smartphone heeft. We hebben een naam waarvan we niet weten of het de echte is, een leeftijd waarvan we niet weten of die klopt, en niet eens een foto. Hoe moet je dan zo'n kind gaan zoeken? Mijn eerste aanbeveling is veel robuustere registratie. Een foto, de lengte en wat mij betreft mogen ook vingerafdrukken genomen worden. Op een speelse, kindvriendelijke manier.'

Karen Mets van Save the Children heeft haar bedenkingen. Op dit moment lopen de onderhandelingen over nieuwe Europese regels voor het nemen van vingerafdrukken. Het voorstel is om de leeftijd voor het maken ervan van veertien naar zes jaar te verlagen. En om dwang als uiterste middel toe te staan. 'In het recht is er geen interpretatie van dat woord,' zegt Mets. Iedereen kan dat interpreteren zoals hij of zij dat wil. Wij zijn bang voor de invulling die een politie-agent in bijvoorbeeld Hongarije daar aan kan geven.'

Waar Vautmans en Mets het wel volledig over eens zijn, is het belang van kindvriendelijke opvang waar het kind in een warme omgeving weer het geknakte vertrouwen weer kan opbouwen. Onder begeleiding van een binnen 24 uur aangewezen voogd. Bij voorkeur in een pleeggezin.

Wat de liberale politica in ieder geval wil vermijden, is dat minderjarigen opgesloten worden. 'Ik heb gesproken met kinderen die jaren onderweg zijn geweest en daarna zes maanden in een gevangenis hebben gezeten. Je kunt je niet voorstellen dat dat in Europa gebeurt, maar het gebeurt wel.'

Sterker nog, de Europese Commissie moedigt het aan, zegt Karen Mets. Ze wijst op een aanbeveling van de Europese Commissie om het terugkeerbeleid effectiever te maken. En inderdaad is daarin te lezen dat de Commissie het 'niet effectief' vindt dat sommige EU-landen het opsluiten van minderjarige asielzoekers hebben verboden.

De EU is ook, vertelt Mets, een van de grootste tegenstanders van een verbod op detentie bij de onderhandelingen over de global compact on refugees waar de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties nu aan werkt.

Eind vorig jaar schreef ze een opiniestuk waarin ze betoogde dat het Europese migratiebeleid het juist in de hand werkt dat kinderen onderduiken. Door de ellenlange procedures, de onzekerheid waarmee die gepaard gaan en de slechte behandeling die ze krijgen, zien veel kinderen geen andere uitweg dan in de illegaliteit te verdwijnen.

Aan de telefoon heeft de medewerker van Save the Children daar nog wel een sprekend voorbeeld van. Toen op 26 september 2017 een einde kwam aan het Europese programma voor de hervestiging van asielzoekers uit Italië, verdwenen opeens vele kinderen uit Italiaanse asielcentra. Zolang ze hoop hadden dat ze elders in Europa terechtkonden, bleven ze. Zodra die hoop vervlogen was, doken ze onder. Eind 2017 waren er in Italië bijna zesduizend onbegeleide minderjarige asielzoekers met de noorderzon vertrokken.

Fnuikend is ook de onzekerheid van kinderen of ze na hun achttiende zullen mogen blijven. In veel landen krijgen ze bescherming tot ze meerderjarig zijn. 'We zien kinderen die depressief worden en zelfs zelfmoord plegen,' zegt Mets.

'Dat is afschuwelijk,' beaamt Vautmans. 'We kunnen niet zeggen: ze mogen allemaal blijven. Maar als leeftijd van achttien nadert moet je als overheid wel een plan hebben hoe je het in een veilige omgeving verder kan laten opgroeien. Nu zien we kinderen in de illegaliteit verdwijnen. Dan heb je geen toekomst.'

Op een front konden Vautmans en Mets zich afgelopen week alvast verheugen op een beetje vooruitgang. In het Europees Parlement werd gestemd over een gemeenschappelijke Europese asielprocedure. In het door Laura Ferrara van de Vijf Sterrenbeweging opgemaakte rapport staat dat alle onbegeleide minderjarigen binnen 24 uur een voogd toegewezen moeten krijgen, precies zoals de Belgische parlementariër wil.

Ook besloot het Europees Parlement de bescherming van kinderen nog op andere manier te versterken. Het feit dat je volgens de huidige regels alleen in het eerste land van aankomst asiel mag aanvragen, mag niet gelden voor minderjarigen, behalve als dat aantoonbaar in hun eigen belang is. Het concept van veilig derde land (een land waar ze doorheen gereisd zijn voor ze in Europa arriveerden, en waar ze naar zouden moeten terugkeren) is voor hen evenmin van toepassing.

'Ik ben heel blij dat die termijn van één dag erin staat,' zegt Mets. 'Dat is super belangrijk. Maar je weet ook hoe de Europese politiek werkt. Nu zijn de lidstaten in de Raad aan de beurt.' Het zou niet voor het eerst zijn als daar plannetjes van het Parlement sneuvelen. De onderhandelingen over het commissievoorstel voor verspreiding van asielzoekers over de EU-landen zitten daar in ieder geval muurvast. Of er wel overeenstemming wordt bereikt over de bescherming van de kwetsbaarsten onder hen, de kinderen, is allerminst zeker.

Om ze een duwtje de goede kant op te geven, werkt Vautmans alvast aan een resolutie die volgende week in het Europees Parlement op de agenda staat. Punt één ervan herinnert eraan dat kinderen, wat ook hun status is, eerst en vooral kinderen zijn.


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Landbouw Crisis sociale zekerheid Defensie Defensiefonds Grens- en kustwacht klokkenluiders visserij pulsvissen Arbeid Sociale fraude VISA Veiligheid terreur europol Opinie Rwanda Genocide Identiteitskaart Schengen Grenscontroles Vredesfaciliteit kunstmest copyright auteursrechten wergwerpplastic single use plastic uurwisseling zomeruur winteruur zomertijd wintertijd Antiwitwasrichtlijn Saudi-Arabië EU Speciale Vertegenwoordiger Turkije Toetredingsonderhandelingen Grensbeheer Asiel Migratie Visuminformatiesysteem Brexit oneerlijke handelspraktijken landbouw Oneerlijke handelspraktijken terrorisme financiering Vrouwen leger vrouwen Uurwisseling Transport Emmanuel Macron ALDE LREM Liberalen Europese verkiezingen EU speciale vertegenwoordiger Klimaat Copyright Richtlijn Peren Mexico EU Peace Facility Zomeruur Winteruur Dierentransport grensoverschrijdende betalingen FDI buitenlandse investeringen Singapore Handel Partner europa geïntegreerde gewasbescherming pesticiden duurzaam grensoverschrijdende gezondheidszorg water reuse Vlaanderen Rampenfonds Brede weersverzekering Waterbeheer desinformatie fake news Varkensboeren Carry-back Reglement Fracties België Miss België Europees Parlement Tajani Gendergelijkheid Land- en tuinbouw Limburg Pesticiden glyfosaat voedselveiligheid euro eurozone autonoom vervoer Milcobel Glyfosaat Asiel- en migratie hervorming UTP Wifi4Europe Sint-Truiden Afrikaanse varkenspest Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit Japan Vrijhandelsakkoord transparantie EFSA werkloosheidsuitkering DiscoverEU Erasmus Klimaatneutraliteit Genk Women's Day Handelsovereenkomst landfill mining Boerenstiel treinreizigers telecom wapenexport emissienormen vrachtwagens energie Merkel suiker toekomst ALDEcongress Macron Khashoggi singleuseplastic Europese Raad Facebook right2water budget eurobarometer Hongarije Open Vld Sint-Truiden hierstartdezee Girl2Leader Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE FAVV Hanenzang Boeren Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten UNRWA Palestina Israël Trump IPA Europese top migratie rechtstaat Emissienormen Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie VS State of the Union Orban Art7 Auteursrechten drones autonome wapens Griekenland Tsipras Solidariteitskorps genderdiscriminatie dieren Selmayr Kinderen Gelinden droogte carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie Communicatie opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen online shoppen europees parlement Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Paardenplan Glysofaat Fruit Lerarendag Interview TV Mol Debat Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen ONE ontmoeting tegen armoede Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI voedselverspilling Cavaria Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Vrouwenbesnijdenis Afval EURELCO ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL