Wat doen we in het geval van een chemische of biologische terreuraanslag? Is de EU voldoende voorbereid op deze onzichtbare maar reële dreiging? Hilde Vautmans gaat het debat aan met top Europese en internationale experten

Op woensdag 7 maart organiseert Hilde Vautmans (ALDE, Open VLD) een seminarie in het Europees Parlement over de vraag of de EU voldoende voorbereid is op eventuele CBRN-aanvallen, nl. aanvallen met chemische, biologische, radiologische of nucleaire wapens.

“Met dit seminarie wil ik in de eerste plaats mensen ervan bewust maken dat een chemische of biologische terreuraanval in de toekomst weldegelijk een realiteit kan zijn en dat we daarom dringend stappen moeten ondernemen. We weten dat IS al chemische wapens heeft gebruikt in Syrië en Irak en ook in IS-propaganda op het internet komen CBRN-wapens voor. Aangezien CBRN-incidenten snel een grensoverschrijdende impact kunnen hebben, kan Europa hier een sterke meerwaarde bieden. Een betere coördinatie op EU-niveau zal de weerbaarheid tegen deze dreigingen al aanzienlijk verbeteren” aldus Europees Parlementslid Hilde Vautmans.

Hilde Vautmans brengt met dit seminarie verschillende Europese en internationale experten samen om te kijken welke Europese politieke stappen er verder genomen moeten worden zodat de EU beter voorbereid is op mogelijke CBRN-dreigingen.

Hoofdspreker van het seminarie is Robert Kadlec, afgevaardigde van het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid en sociale diensten. Hilde Vautmans: “Met Trump als president van de VS vrees ik dat we niet langer op de VS kunnen rekenen voor onze veiligheid en dus ook niet bij eventuele CBRN-dreigingen. Daarom moet de EU haar autonomie op dit gebied verhogen. Maar we kunnen natuurlijk wel leren uit de Amerikaanse expertise op vlak van CBRN-paraatheid.” 

De andere sprekers van het seminarie zijn Emmanuel Saliot; adviseur op het kabinet van de EU-coördinator voor terrorismebestrijding, Hans Das; hoofd van de eenheid Terrorisme en Radicalisering bij de Europese Commissie, Maurizio Barbeschi; expert bij de Wereldgezondheidsorganisatie en Benjamin Queyriaux; medisch adviseur bij de NAVO. 

U bent van harte welkom om dit debat bij te wonen.

Praktisch:

§  Woensdag 7 maart 2018 van 15.00u tot 18.00u in het Europees Parlement, Brussel, PHS 5B1

§  U wil aanwezig zijn?

o   Gelieve te registreren via www.alde.eu/events

o   Gelieve ook uw aanwezigheid te bevestigen aan Julie Van Hoorick - persrelaties Hilde Vautmans - hilde.vautmans@europarl.europa.eu of +32 477 47 40 11


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa SAVETHEDATE Eurobarometer Brexit plastic circulaire economie VS Auteursrechten Hongarije Orban Art7 State of the Union Solidariteitskorps drones autonome wapens Griekenland Tsipras copyright auteursrechten genderdiscriminatie Sint-Truiden dieren Erasmus Landbouw Selmayr Kinderen Gelinden uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie migratie cyberveiligheid carry-back Navo NAVO reizen ETIAS Mobiliteit verkiezing Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya België defensie landbouw ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen europees parlement pesticiden online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Paardenplan Fruit Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK Turkije interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Tsjetsjenië Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid UCLL studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO ELFM Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL