Wat doen we in het geval van een chemische of biologische terreuraanslag? Is de EU voldoende voorbereid op deze onzichtbare maar reële dreiging? Hilde Vautmans gaat het debat aan met top Europese en internationale experten

Op woensdag 7 maart organiseert Hilde Vautmans (ALDE, Open VLD) een seminarie in het Europees Parlement over de vraag of de EU voldoende voorbereid is op eventuele CBRN-aanvallen, nl. aanvallen met chemische, biologische, radiologische of nucleaire wapens.

“Met dit seminarie wil ik in de eerste plaats mensen ervan bewust maken dat een chemische of biologische terreuraanval in de toekomst weldegelijk een realiteit kan zijn en dat we daarom dringend stappen moeten ondernemen. We weten dat IS al chemische wapens heeft gebruikt in Syrië en Irak en ook in IS-propaganda op het internet komen CBRN-wapens voor. Aangezien CBRN-incidenten snel een grensoverschrijdende impact kunnen hebben, kan Europa hier een sterke meerwaarde bieden. Een betere coördinatie op EU-niveau zal de weerbaarheid tegen deze dreigingen al aanzienlijk verbeteren” aldus Europees Parlementslid Hilde Vautmans.

Hilde Vautmans brengt met dit seminarie verschillende Europese en internationale experten samen om te kijken welke Europese politieke stappen er verder genomen moeten worden zodat de EU beter voorbereid is op mogelijke CBRN-dreigingen.

Hoofdspreker van het seminarie is Robert Kadlec, afgevaardigde van het Amerikaanse ministerie van volksgezondheid en sociale diensten. Hilde Vautmans: “Met Trump als president van de VS vrees ik dat we niet langer op de VS kunnen rekenen voor onze veiligheid en dus ook niet bij eventuele CBRN-dreigingen. Daarom moet de EU haar autonomie op dit gebied verhogen. Maar we kunnen natuurlijk wel leren uit de Amerikaanse expertise op vlak van CBRN-paraatheid.” 

De andere sprekers van het seminarie zijn Emmanuel Saliot; adviseur op het kabinet van de EU-coördinator voor terrorismebestrijding, Hans Das; hoofd van de eenheid Terrorisme en Radicalisering bij de Europese Commissie, Maurizio Barbeschi; expert bij de Wereldgezondheidsorganisatie en Benjamin Queyriaux; medisch adviseur bij de NAVO. 

U bent van harte welkom om dit debat bij te wonen.

Praktisch:

§  Woensdag 7 maart 2018 van 15.00u tot 18.00u in het Europees Parlement, Brussel, PHS 5B1

§  U wil aanwezig zijn?

o   Gelieve te registreren via www.alde.eu/events

o   Gelieve ook uw aanwezigheid te bevestigen aan Julie Van Hoorick - persrelaties Hilde Vautmans - hilde.vautmans@europarl.europa.eu of +32 477 47 40 11


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Antiwitwasrichtlijn Saudi-Arabië EU Speciale Vertegenwoordiger Turkije Toetredingsonderhandelingen Brexit Grensbeheer Asiel Migratie Visuminformatiesysteem oneerlijke handelspraktijken landbouw Oneerlijke handelspraktijken Landbouw Vrouwen terrorisme financiering leger vrouwen Emmanuel Macron ALDE LREM Liberalen Europese verkiezingen Uurwisseling Transport EU speciale vertegenwoordiger Klimaat Copyright Richtlijn Peren Mexico Vredesfaciliteit Defensie EU Peace Facility Zomeruur Winteruur FDI buitenlandse investeringen grensoverschrijdende betalingen Dierentransport Singapore Handel Partner grensoverschrijdende gezondheidszorg europa geïntegreerde gewasbescherming pesticiden duurzaam water reuse Waterbeheer Vlaanderen Rampenfonds Brede weersverzekering desinformatie fake news Varkensboeren Carry-back Reglement Fracties België Miss België Europees Parlement Tajani Gendergelijkheid Land- en tuinbouw Limburg Pesticiden glyfosaat autonoom vervoer Milcobel euro eurozone voedselveiligheid Glyfosaat Asiel- en migratie hervorming UTP Wifi4Europe Sint-Truiden Afrikaanse varkenspest Japan Vrijhandelsakkoord Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit transparantie EFSA werkloosheidsuitkering terreur DiscoverEU Erasmus Schengen Grenscontroles Klimaatneutraliteit Genk Women's Day Handelsovereenkomst sociale zekerheid landfill mining Boerenstiel treinreizigers emissienormen vrachtwagens telecom wapenexport suiker energie Merkel toekomst ALDEcongress Macron Khashoggi singleuseplastic Europese Raad right2water Facebook budget eurobarometer Hongarije Open Vld Sint-Truiden hierstartdezee Girl2Leader Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE Boeren FAVV Hanenzang Emissienormen Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Europese top migratie rechtstaat IPA UNRWA Palestina Israël Trump Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie VS Orban Art7 State of the Union Auteursrechten copyright auteursrechten drones autonome wapens Solidariteitskorps Griekenland Tsipras genderdiscriminatie dieren Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Opinie carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS Mobiliteit verkiezing Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie Communicatie opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen online shoppen europees parlement Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Paardenplan Fruit Glysofaat Lerarendag Debat Interview TV Mol Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Fruitdoedagen Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI voedselverspilling Cavaria Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid UCLL studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Vrouwenbesnijdenis Afval EURELCO ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL