De stad Sint-Truiden wil haar jongste inwoners weerbaarder maken tegen seksueel en ander geweld. In negen scholen krijgen 160 kinderen tussen 6 en 11 vanaf vandaag een zelfverdedigingscursus aan de hand van kungfu. Ze leren niét hoe ze moeten vechten, maar hoe ze zich moeten verdedigen bij een aanval. "Eén les kan al een wereld van verschil maken."

De school waar het project straks wordt afgetrapt is de Freinetschool. Om halfvier - ná de reguliere schooltijd dus - zullen een twintigtal kinderen worden ingeleid in de basis van Penchak Silat, een Indonesische vorm van kungfu. Verspreid over de rest van de maand maart volgen ook acht andere basisscholen.

Het idee komt van schepen voor Flankerend Onderwijs Hilde Vautmans, die voor Open Vld ook zetelt in het Europees Parlement. "Ik wil kinderen weerbaar maken", zegt ze. "#MeToo heeft aangetoond hoe belangrijk dat is. Mensen die weerbaarheid missen, dragen daar vaak levenslang de gevolgen van. Waarom het dan niet gewoon onze kinderen áánleren?"

Gaat Vautmans kinderen leren vechten? Nee, zegt ze. In Penchak Silat gaat het eerder om verdedigen mócht dat op een dag nodig zijn. "Ik introduceer geen agressieve gevechtssport binnen een school. Ik speel ook geen paniekvoetbal. Ik wil kinderen alleen wat basistechnieken meegeven."

Mooi om te zien

De man die dat gaat doen, is de 47-jarige Erich Demaret: gediplomeerd L.O.-leraar, lesgever bij BLOSO en grondlegger van een eigen sportschool. Hij ontwikkelde een cursus zelfverdediging voor kinderen, die vanuit pedagogisch en didactisch opzet uniek is. Voor het eerst rolt hij die nu uit naar scholen. "Vanuit de fantasiewereld van kinderen leer ik hen technieken aan. Daarvoor gebruik ik vier dieren en hun typische bewegingen: de tijger, de cobra, de kraanvogel en de aap. Ik leer kinderen om 'nee' te zeggen. En om te reageren als ze aangevallen worden. Als iemand bijvoorbeeld uithaalt naar je gezicht? Doe dan wat een tijger doet. En zet klauwen op. Of als iemand je duwt? Doe dan wat een aap doet, en rol op de grond. Ik leer kinderen niet vechten of slaan, ik stimuleer hun motoriek. Het zijn heel eenvoudige technieken, en omdat ik ze spelenderwijs aanbreng, pikken kinderen ze heel goed op. Je ziét kinderen groeien tijdens zo'n cursus. Dat is mooi om te zien. Zelfs degenen die aanvankelijk heel aarzelend komen en niet graag de mat op gaan, zie ik helemaal loskomen. Het gaat niet alleen over weerbaarheid. Het gaat ook over assertiviteit en zelfzekerheid."

De cursussen kaderen in het project Brede School. Schepen Vautmans introduceerde dat zo'n drie jaar geleden in Sint-Truiden. "Als werkende moeder met een werkende echtgenoot merkte ik dat het niet eenvoudig is om je kinderen elke dag op te halen om halfvier.

De naschoolse opvanginitiatieven die bestonden, waren in mijn ogen vaak weinig creatief en heel erg hard gericht op huiswerk maken. Ik wilde dat anders doen. De mogelijkheden uitbreiden én dat op een kwaliteitsvolle manier doen."

Meer dan huiswerk

Kinderen die na de laatste bel nog willen blijven voor Brede School, hoeven daarvoor niet de schoolgebouwen uit. Afhankelijk van de activiteit blijven ze tot 17 uur of 17.30 uur. "We zorgen voor een gevarieerd aanbod", zegt Vautmans. "We werkten al rond verkeerseducatie, rond 'filosoferen', rond verschillende sporten en rond circus. Iedereen die wil, kan blijven en gratis deelnemen." Een tussenpersoon van een lokaal dienstenbedrijf zorgt voor de logistieke ondersteuning, opdat het schoolpersoneel niet te fel belast wordt.

In eerste instantie zullen 160 kinderen één les zelfverdediging krijgen. Als de reacties goed zijn, kan dat worden uitgebreid. Vautmans: "Een verlenging van het project is zeker een optie. Drie of vier lessen: waarom niet?"

Of Erich Demaret hiermee morgen ook naar scholen in heel Vlaanderen kan gaan? "Zeker. De cursus steekt ineen, ik kan die in principe eender waar gaan geven." Al blijft hij daar voorlopig voorzichtig in. "Met Sint-Truiden klikte het. Elkaars visie delen: dat is een belangrijke voorwaarde."

Link artikel: https://www.hln.be/de-krant/antwoord-van-sint-truiden-op-metoo-stad-leert-kinderen-kungfu-als-iemand-je-duwt-doe-dan-de-aap~ac791bdc/


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa SAVETHEDATE Eurobarometer Brexit plastic circulaire economie VS Auteursrechten Hongarije Orban Art7 State of the Union Solidariteitskorps Griekenland Tsipras copyright auteursrechten drones autonome wapens genderdiscriminatie Sint-Truiden dieren Erasmus Landbouw Selmayr Kinderen Gelinden uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie migratie cyberveiligheid carry-back Navo NAVO reizen ETIAS Mobiliteit verkiezing Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau België Rohingya defensie landbouw ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen europees parlement pesticiden online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Fruit Glysofaat Paardenplan Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging Turkije interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Kinderarbeid Deze Week Guy Verhofstadt debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI voedselverspilling Cavaria Tsjetsjenië Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen UCLL studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Vrouwenbesnijdenis Afval EURELCO ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL