De stad Sint-Truiden wil haar jongste inwoners weerbaarder maken tegen seksueel en ander geweld. In negen scholen krijgen 160 kinderen tussen 6 en 11 vanaf vandaag een zelfverdedigingscursus aan de hand van kungfu. Ze leren niét hoe ze moeten vechten, maar hoe ze zich moeten verdedigen bij een aanval. "Eén les kan al een wereld van verschil maken."

De school waar het project straks wordt afgetrapt is de Freinetschool. Om halfvier - ná de reguliere schooltijd dus - zullen een twintigtal kinderen worden ingeleid in de basis van Penchak Silat, een Indonesische vorm van kungfu. Verspreid over de rest van de maand maart volgen ook acht andere basisscholen.

Het idee komt van schepen voor Flankerend Onderwijs Hilde Vautmans, die voor Open Vld ook zetelt in het Europees Parlement. "Ik wil kinderen weerbaar maken", zegt ze. "#MeToo heeft aangetoond hoe belangrijk dat is. Mensen die weerbaarheid missen, dragen daar vaak levenslang de gevolgen van. Waarom het dan niet gewoon onze kinderen áánleren?"

Gaat Vautmans kinderen leren vechten? Nee, zegt ze. In Penchak Silat gaat het eerder om verdedigen mócht dat op een dag nodig zijn. "Ik introduceer geen agressieve gevechtssport binnen een school. Ik speel ook geen paniekvoetbal. Ik wil kinderen alleen wat basistechnieken meegeven."

Mooi om te zien

De man die dat gaat doen, is de 47-jarige Erich Demaret: gediplomeerd L.O.-leraar, lesgever bij BLOSO en grondlegger van een eigen sportschool. Hij ontwikkelde een cursus zelfverdediging voor kinderen, die vanuit pedagogisch en didactisch opzet uniek is. Voor het eerst rolt hij die nu uit naar scholen. "Vanuit de fantasiewereld van kinderen leer ik hen technieken aan. Daarvoor gebruik ik vier dieren en hun typische bewegingen: de tijger, de cobra, de kraanvogel en de aap. Ik leer kinderen om 'nee' te zeggen. En om te reageren als ze aangevallen worden. Als iemand bijvoorbeeld uithaalt naar je gezicht? Doe dan wat een tijger doet. En zet klauwen op. Of als iemand je duwt? Doe dan wat een aap doet, en rol op de grond. Ik leer kinderen niet vechten of slaan, ik stimuleer hun motoriek. Het zijn heel eenvoudige technieken, en omdat ik ze spelenderwijs aanbreng, pikken kinderen ze heel goed op. Je ziét kinderen groeien tijdens zo'n cursus. Dat is mooi om te zien. Zelfs degenen die aanvankelijk heel aarzelend komen en niet graag de mat op gaan, zie ik helemaal loskomen. Het gaat niet alleen over weerbaarheid. Het gaat ook over assertiviteit en zelfzekerheid."

De cursussen kaderen in het project Brede School. Schepen Vautmans introduceerde dat zo'n drie jaar geleden in Sint-Truiden. "Als werkende moeder met een werkende echtgenoot merkte ik dat het niet eenvoudig is om je kinderen elke dag op te halen om halfvier.

De naschoolse opvanginitiatieven die bestonden, waren in mijn ogen vaak weinig creatief en heel erg hard gericht op huiswerk maken. Ik wilde dat anders doen. De mogelijkheden uitbreiden én dat op een kwaliteitsvolle manier doen."

Meer dan huiswerk

Kinderen die na de laatste bel nog willen blijven voor Brede School, hoeven daarvoor niet de schoolgebouwen uit. Afhankelijk van de activiteit blijven ze tot 17 uur of 17.30 uur. "We zorgen voor een gevarieerd aanbod", zegt Vautmans. "We werkten al rond verkeerseducatie, rond 'filosoferen', rond verschillende sporten en rond circus. Iedereen die wil, kan blijven en gratis deelnemen." Een tussenpersoon van een lokaal dienstenbedrijf zorgt voor de logistieke ondersteuning, opdat het schoolpersoneel niet te fel belast wordt.

In eerste instantie zullen 160 kinderen één les zelfverdediging krijgen. Als de reacties goed zijn, kan dat worden uitgebreid. Vautmans: "Een verlenging van het project is zeker een optie. Drie of vier lessen: waarom niet?"

Of Erich Demaret hiermee morgen ook naar scholen in heel Vlaanderen kan gaan? "Zeker. De cursus steekt ineen, ik kan die in principe eender waar gaan geven." Al blijft hij daar voorlopig voorzichtig in. "Met Sint-Truiden klikte het. Elkaars visie delen: dat is een belangrijke voorwaarde."

Link artikel: https://www.hln.be/de-krant/antwoord-van-sint-truiden-op-metoo-stad-leert-kinderen-kungfu-als-iemand-je-duwt-doe-dan-de-aap~ac791bdc/


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Antiwitwasrichtlijn Saudi-Arabië Grensbeheer Asiel Migratie Visuminformatiesysteem Turkije Toetredingsonderhandelingen Brexit EU Speciale Vertegenwoordiger oneerlijke handelspraktijken landbouw Oneerlijke handelspraktijken Landbouw Vrouwen terrorisme financiering leger vrouwen Uurwisseling Transport Emmanuel Macron ALDE LREM Liberalen Europese verkiezingen EU speciale vertegenwoordiger Klimaat Copyright Richtlijn Peren Mexico Vredesfaciliteit Defensie EU Peace Facility Zomeruur Winteruur Dierentransport grensoverschrijdende betalingen FDI buitenlandse investeringen Singapore Handel Partner pesticiden duurzaam grensoverschrijdende gezondheidszorg europa geïntegreerde gewasbescherming water reuse Waterbeheer Vlaanderen Rampenfonds Brede weersverzekering desinformatie fake news Varkensboeren Carry-back Reglement Fracties België Miss België Europees Parlement Tajani Gendergelijkheid Pesticiden glyfosaat Land- en tuinbouw Limburg autonoom vervoer euro eurozone Milcobel voedselveiligheid Glyfosaat Asiel- en migratie hervorming UTP Wifi4Europe Sint-Truiden Afrikaanse varkenspest Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit Japan Vrijhandelsakkoord transparantie EFSA werkloosheidsuitkering terreur DiscoverEU Erasmus Schengen Grenscontroles Klimaatneutraliteit Genk Women's Day Handelsovereenkomst sociale zekerheid landfill mining Boerenstiel treinreizigers wapenexport telecom emissienormen vrachtwagens suiker energie Merkel toekomst ALDEcongress Macron Khashoggi singleuseplastic Europese Raad right2water Facebook budget Hongarije eurobarometer Open Vld Sint-Truiden hierstartdezee Girl2Leader Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE FAVV Hanenzang Boeren Europese top migratie rechtstaat Emissienormen Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten UNRWA Palestina Israël Trump IPA Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie Auteursrechten Orban Art7 VS State of the Union copyright auteursrechten Griekenland Tsipras Solidariteitskorps drones autonome wapens genderdiscriminatie dieren Selmayr Kinderen Gelinden uurwisseling droogte Opinie carry-back cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie Communicatie opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen europees parlement online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Paardenplan Glysofaat Fruit Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Kinderarbeid Deze Week Guy Verhofstadt debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI voedselverspilling Cavaria Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen UCLL studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco ELFM Afval EURELCO Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL