Ijskoude wind, ratten overal en kinderen op de vlucht. Exact een jaar geleden bracht ik een bezoek aan de vluchtelingenkampen in Duinkerken en Calais. Afgelopen week ging ik terug. Niet om het prachtige landschap en de ruwe zee te bewonderen, maar om de penibele situatie van de zo’n 1500 vluchtelingen op te meten die tussen het struikgewas proberen te overleven. Na het opdoeken van het ‘kamp’ in Calais en de afbranding van de houten shelters in Duinkerke zijn al deze vluchtelingen, waaronder veel niet-begeleide minderjarigen, overgelaten aan de wetten van de jungle.

Alsof dit nog niet voldoende is, vindt er een meedogenloos kat en muisspel plaats met de politie. Bijna dagelijks wordt het weinige dat hen nog rest, van belabberde tentjes tot dekens, afgenomen, vernietigd door de politie of besmeurd met pepperspray tot alles onbruikbaar wordt. Bovendien worden ze vaak het slachtoffer van buitensporig geweld. Hun motto: deze vluchtelingen zo op stang jagen dat ze voorgoed uit Frankrijk verdwijnen.

In de smerige modder van Calais en Duinkerke, tussen de vuile lege blikken dozen, plastiek en wak karton, leven ook veel niet-begeleide minderjarigen. De ‘bambino ’s’, zoals ze door hun kompanen genoemd worden, bevinden zich er zonder de juiste omkadering, met weinig voedsel, in vriestemperaturen, met bitterweinig voedsel en de voortdurende angst voor politie en criminelen. In de buurt van Grande-Synthe, nabij Duinkerke, is er momenteel noodopvang voorzien in een sportzaal, maar niet voor iedereen. Voornamelijk een aantal families krijgen er een slaapplaats en daar stopt het ook. Verder is er geen begeleiding, voldoende voedsel of aandacht voor minderjarigen.

Het enige centrum voor jongeren in de streek bevindt zich in Saint-Omer, zo’n uur rijden vanuit Duinkerke en 40 minuten van Calais. Helaas is de afstand niet het enige probleem. Vooreerst zijn er bitterweinig plaatsen en zit het centrum sowieso altijd overvol. Daarenboven is het vertrouwen van deze kinderen ver te zoeken. Niet alleen door het vele geweld dat ze reeds ervaren hebben, maar ook door alle misinformatie. Er werd hen in het verleden reeds te veel beloofd en niet nagekomen.

Over het migratievraagstuk zijn er verschillende visies, maar de bescherming van minderjarigen zou hiervan niet mogen afhangen. Elk kind, Europeaan of niet, heeft hier recht op. Daar hebben wij ons als staten toe verplicht door het internationaal verdrag voor de rechten van het kind te ondertekenen. De huidige situatie van deze minderjarigen is onaanvaardbaar en moet dringend aangepakt worden. In elk opzicht zijn zij het slachtoffer. Van het geweld, hun vlucht en van het huidige systeem. Ze verdienen een beschermingsstatuut waarbij ze beter geregistreerd worden, maar ook in een juist kader opgevangen worden. Opsluiten is geen optie, maar informeren en overtuigen wel. We moeten deze kinderen redden uit de handen van de mensensmokkelaars en -handelaars en dat kunnen we alleen doen door het vertrouwen van deze kinderen terug te winnen en hen de nodige zorg te verlenen. Waar wachten we op?


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa SAVETHEDATE Eurobarometer Brexit plastic circulaire economie VS State of the Union Hongarije Orban Art7 Auteursrechten Griekenland Tsipras Solidariteitskorps copyright auteursrechten drones autonome wapens genderdiscriminatie Sint-Truiden dieren Erasmus Landbouw Selmayr Gelinden Kinderen uurwisseling droogte Defensie Opinie Migratie carry-back migratie cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya België defensie landbouw ALDE Europees Parlement Communicatie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender europees parlement pesticiden online shoppen Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Paardenplan Fruit Lerarendag Debat Interview TV Mol Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen ONE ontmoeting tegen armoede Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Fruitdoedagen Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade Turkije grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Tsjetsjenië Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO ELFM Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy HBvL