Het Europees Parlement heeft het WiFi4EU-initiatief gelanceerd. Dat moet ervoor zorgen dat over de hele Europese Unie 6.000 tot 8.000 snelle en gratis wifihotspots worden aangelegd. Ondanks de ruime steun die het voorstel van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker geniet, valt er ook kritiek te horen. Juncker legde het idee van "een vrije, draadloze internettoegang" in de belangrijkste centra van het openbare leven op tafel tijdens zijn State of the Union in september 2016. Het voorstel kon meteen op veel bijval rekenen en is nu definitief goedgekeurd. 582 parlementsleden stemden voor, 98 stemden tegen, 9 onthielden zich.

Met WiFi4EU zullen in openbare ruimten als bibliotheken, parken, trein- en busstations hotspots worden geïnstalleerd die gratis breedbandinternet aanbieden. Publieke instanties kunnen daarvoor subsidies krijgen, op voorwaarde dat er in de buurt nog geen gelijkaardig publiek of privéaanbod bestaat. Aanvragen kunnen vanaf begin 2018 worden ingediend, de toekenning zal volgens het principe 'first come, first served' gebeuren.

Er wordt wel gestreefd naar een geografisch evenwicht tussen de Europese lidstaten en binnen elke lidstaat afzonderlijk.

CD&V: "Game changer"
Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) spreekt van "een game changer, vooral voor de plattelandsgebieden". "Slechts één op de drie Europeanen die op het platteland wonen, kan vandaag gebruikmaken van een stabiele en snelle internetverbinding. In een wereld die zich almaar meer online afspeelt, van de krant lezen tot bankieren, is een digitale kloof in feite een sociale kloof." 

Vandenkendelaere vindt het billijk dat Europa de installatie van de hotspots financiert, maar de kosten voor het onderhoud overlaat aan de lokale overheden.

N-VA: "Weggegooid belastinggeld"
Zijn collega Anneleen Van Bossuyt (N-VA) is het daar niet mee eens en spreekt over 120 miljoen euro aan weggegooid belastinggeld. "De traditionele fracties in het Europees Parlement stellen deze subsidie voor alsof Europa plots volledige steden gratis wifi zal schenken. Maar daarvoor is het budget natuurlijk veel te beperkt."

"In Vlaanderen geloven we niet meer in gratisverhalen", zegt Van Bossuyt. "Europa moet inzetten op 5G mobiele verbindingen en supersnel internet, wat écht noodzakelijke investeringen zijn als binnenkort al onze toestellen en wagens met het internet verbonden worden."

Open Vld: "Uitsluiting tegengegaan"
Hilde Vautmans, Europarlementslid voor de liberale fractie, reageert dan weer opgetogen. "Na de afschaffing van de roamingtarieven, zijn we weer een stap dichter bij een digitale wereld waarin iedereen kan groeien door middel van toegang tot kosteloze wifi op openbare plaatsen", zegt ze. "Bovendien wordt op deze manier professionele en sociale uitsluiting tegengegaan.”

Link artikel: https://nieuws.vtm.be/politiek/eu-stemt-voor-gratis-wifi-heel-europa


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Savethedate Sint-Truiden Landbouw Europa klimaat Brussel Lebeau België Eurobarometer Rohingya defensie landbouw ALDE Europees Parlement Communicatie Opinie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen online shoppen europees parlement pesticiden Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Wintergroenten Ruslandboycot Appelen en Peren Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Glysofaat Fruit Paardenplan Lerarendag Debat Interview TV Mol Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Sexual Harrasment Zero Tolerance ONE ontmoeting tegen armoede Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst droogte Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging Turkije vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag Defensie missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI migratie Hongarije Cavaria Tsjetsjenië Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen UCLL Migratie studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Vrouwenbesnijdenis Afval EURELCO ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy State of the Union HBvL