Het Europees Parlement krijgt een bijzondere, tijdelijke commissie die de aanpak van terreur in de EU en de lidstaten tegen het licht zal houden. Dat hebben de fractievoorzitters woensdag beslist.

In januari van dit jaar trok liberaal fractieleider Guy Verhofstadt zich terug uit de race om het voorzitterschap van het Europees Parlement ten voordele van de Italiaanse christendemocraat Antonio Tajani. Een onderdeel van het politieke akkoord dat Verhofstadt en Tajani sloten, was dat het parlement een terreurcommissie zou krijgen. Morgen/donderdag keurt het parlement de oprichting van de commissie formeel goed, de conferentie van fractievoorzitters zette woensdag alvast het licht op groen.
      De terreurcommissie krijgt een heel brede opdracht, maar een belangrijk aandachtspunt wordt de gegevensuitwisseling tussen de lidstaten en tussen de verschillende Europese informatiesystemen. De Europese grensbewaking zal tegen het licht worden gehouden, net als de werking van Europol en Eurojust en de samenwerking met niet-EU-landen. De commissie zal ook de antiterreurwetgeving analyseren die de voorbije jaren is aangenomen.
 De Belgische Hilde Vautmans (Open Vld) is enthousiast over de commissie. "Wat ik heel belangrijk vind, is dat er gekeken zal worden naar de 'best practices' bij de beveiliging van luchthavens en treinstations, want dat blijven nog altijd soft targets", zegt ze. Dezelfde analyse zal worden gemaakt van de wijze waarop in de verschillende lidstaten deradicaliseringsprogramma's worden opgezet.
      "Op het einde van het mandaat zullen er aanbevelingen gedaan worden die dan in de betrokken vaste commissies van het Europees Parlement besproken zullen worden", legt Vautmans uit. De garantie dat de Europese Commissie en de lidstaten het parlement zullen volgen is er niet, maar met de nodige overtuigingskracht kan er veel gebeuren, aldus Vautmans. "We moeten gewoon met goede dingen komen."
      De commissie zal 12 maanden werken en zal uit dertig leden bestaan. In september moet duidelijk worden wie de fracties afvaardigen. Wellicht gaat het voorzitterschap naar een parlementslid van Verhofstadts liberale fractie.

Delen:

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
actualiteit Sint-Truiden Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Actualiteit Europa WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Tentoonstelling Jeugd Vokastage Fruit terrorisme Fruittelers Ruslandboycot Hilde Vautmans Rusland Boycot Landbouw Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade Turkije Opinie grondwetswijziging opinie vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt defensie Kinderarbeid Deze Week Groene energie debat De Zevende Dag Defensie missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Hongarije migratie Voedselverspilling voedselverspilling Cavaria Tsjetsjenië Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Limburg Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Knack Vluchtelingenkamp Duinkerken Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid UCLL Migratie studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Vluchtelingen asielbeleid landbouw Internationale vrouwendag archief Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren Missing Children europa aktualiteit CETA Eurelco Vrouwenbesnijdenis ELFM Afval EURELCO MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg sint-truiden Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy State of the Union HBvL