In het Europees Parlement heeft een ruime meerderheid haar steun uitgesproken voor een rapport van Hilde Vautmans (Open Vld) waarin wordt gepleit voor een Europees kader voor private bewakingsfirma's. Ze moeten minimale eisen inzake aansprakelijkheid, screening van personeel en het rapporteren van wangedrag respecteren.

Een maand geleden keurde de federale Kamer het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) goed dat de ruimere inzet van private bewakingsfirma's mogelijk maakt. Bedoeling is de politie te ontlasten, zodat deze zich meer op haar kerntaken kan concentreren. De oppositie sprak van een privatisering van de politiediensten.

Het debat wordt ook op Europees niveau gevoerd. Er moeten Europese regels komen voor private bewakingsfirma's, die onder meer duidelijk stellen dat hun inzet beperkt moet blijven tot logistieke ondersteuning en de bescherming van kritische infrastructuur, schrijft Vautmans in haar rapport, dat met 530 stemmen tegen 147 (en 19 onthoudingen) is goedgekeurd. Het is de Commissie die met een wetsvoorstel moet komen.

Het parlement wil ook een openbare lijst van ondernemingen die voldoen aan de EU-normen inzake transparantie, strafregisters, financiële en economische capaciteit, licenties, strikte bewaking van personeel en de naleving van een internationale gedragscode.

Samenwerking

Volgens Vautmans was er tot op heden te weinig aandacht voor de publiek-private samenwerking op het vlak van veiligheid. "Nochtans maken veel Europese veiligheidsautoriteiten en militaire structuren gebruik van private veiligheidsfirma's", zegt ze. "De koplopers zijn het Verenigd Koninkrijk en Zweden, maar ook in België kennen we deze samenwerking."

"Terroristen en criminelen kennen geen grenzen. Waarom zouden wij, de publieke en private sector, dan niet samenwerken om hen te bestrijden?", aldus Vautmans. Ze acht het moment gekomen om te beslissen over welke taken in defensie en veiligheid kunnen uitbesteed worden. "Ze kunnen ingezet worden bij de bescherming van gebouwen, het gezamenlijk uitvoeren van patrouilles, het ontwikkelen van technieken en middelen, transport en de aanpak van cyberveiligheid. Dit zijn maar enkele gebieden waar samenwerking zeker aan de orde is."

Uit cijfers die dateren van 2013 blijkt dat er in de EU 40.000 private veiligheidsbedrijven actief zijn, met een gezamenlijke omzet van 35 miljard euro. In 2016 waren er wereldwijd 100.000 veiligheidsfirma's met alles samen 3,5 miljoen werknemers, waarvan 1,5 miljoen in de Europese Unie
.

Link artikel DM: https://www.demorgen.be/binnenland/-nood-aan-europees-kader-voor-private-bewakingsfirma-s-bafa02b9/

Link artikel HLN: http://www.hln.be/plus/nieuws/nieuws/-nood-aan-europees-kader-voor-private-bewakingsfirma-s-a3200126/

Link artikel Belga: http://www.belga.be/nl/news/details-87917709/


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Landbouw Europa cyberveiligheid Navo NAVO reizen ETIAS copyright Mobiliteit verkiezing Technologie Defensie Savethedate migratie Amerika Sint-Truiden Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya België Eurobarometer defensie landbouw ALDE Europees Parlement Communicatie Opinie europa opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement gender sinttruiden schepen online shoppen europees parlement pesticiden Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Fruit Paardenplan Glysofaat Lerarendag Debat Interview TV Mol Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Fruitdoedagen Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Notme Metoo Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst droogte Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK Turkije grondwetswijziging interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Hongarije Cavaria Tsjetsjenië Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid Migratie studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Vluchtelingen asielbeleid Internationale vrouwendag archief KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO ELFM Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy State of the Union HBvL