In het Europees Parlement heeft een ruime meerderheid haar steun uitgesproken voor een rapport van Hilde Vautmans (Open Vld) waarin wordt gepleit voor een Europees kader voor private bewakingsfirma's. Ze moeten minimale eisen inzake aansprakelijkheid, screening van personeel en het rapporteren van wangedrag respecteren.

Een maand geleden keurde de federale Kamer het wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) goed dat de ruimere inzet van private bewakingsfirma's mogelijk maakt. Bedoeling is de politie te ontlasten, zodat deze zich meer op haar kerntaken kan concentreren. De oppositie sprak van een privatisering van de politiediensten.

Het debat wordt ook op Europees niveau gevoerd. Er moeten Europese regels komen voor private bewakingsfirma's, die onder meer duidelijk stellen dat hun inzet beperkt moet blijven tot logistieke ondersteuning en de bescherming van kritische infrastructuur, schrijft Vautmans in haar rapport, dat met 530 stemmen tegen 147 (en 19 onthoudingen) is goedgekeurd. Het is de Commissie die met een wetsvoorstel moet komen.

Het parlement wil ook een openbare lijst van ondernemingen die voldoen aan de EU-normen inzake transparantie, strafregisters, financiële en economische capaciteit, licenties, strikte bewaking van personeel en de naleving van een internationale gedragscode.

Samenwerking

Volgens Vautmans was er tot op heden te weinig aandacht voor de publiek-private samenwerking op het vlak van veiligheid. "Nochtans maken veel Europese veiligheidsautoriteiten en militaire structuren gebruik van private veiligheidsfirma's", zegt ze. "De koplopers zijn het Verenigd Koninkrijk en Zweden, maar ook in België kennen we deze samenwerking."

"Terroristen en criminelen kennen geen grenzen. Waarom zouden wij, de publieke en private sector, dan niet samenwerken om hen te bestrijden?", aldus Vautmans. Ze acht het moment gekomen om te beslissen over welke taken in defensie en veiligheid kunnen uitbesteed worden. "Ze kunnen ingezet worden bij de bescherming van gebouwen, het gezamenlijk uitvoeren van patrouilles, het ontwikkelen van technieken en middelen, transport en de aanpak van cyberveiligheid. Dit zijn maar enkele gebieden waar samenwerking zeker aan de orde is."

Uit cijfers die dateren van 2013 blijkt dat er in de EU 40.000 private veiligheidsbedrijven actief zijn, met een gezamenlijke omzet van 35 miljard euro. In 2016 waren er wereldwijd 100.000 veiligheidsfirma's met alles samen 3,5 miljoen werknemers, waarvan 1,5 miljoen in de Europese Unie
.

Link artikel DM: https://www.demorgen.be/binnenland/-nood-aan-europees-kader-voor-private-bewakingsfirma-s-bafa02b9/

Link artikel HLN: http://www.hln.be/plus/nieuws/nieuws/-nood-aan-europees-kader-voor-private-bewakingsfirma-s-a3200126/

Link artikel Belga: http://www.belga.be/nl/news/details-87917709/


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen europa online shoppen europees parlement pesticiden Gezocht Stagiair(e) social media missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Opinie Europa Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Sint-Truiden Klimaatboom Paardenplan Glysofaat Fruit Lerarendag Debat Interview TV Mol Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen ONE ontmoeting tegen armoede Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Fruitdoedagen Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouw landbouwramp vorst droogte Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Landbouw Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging opinie vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK Turkije interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Kinderarbeid Deze Week Guy Verhofstadt defensie debat De Zevende Dag Defensie missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI migratie Hongarije Cavaria Tsjetsjenië Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid UCLL Migratie studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Vluchtelingen asielbeleid Archief Vredesvrouwen Internationale vrouwendag archief KInderraad MIssingChildren MissingChildren Missing Children aktualiteit CETA Eurelco ELFM Afval EURELCO Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg sint-truiden Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy State of the Union HBvL