Als in Turkije de voorgestelde grondwetswijzigingen doorgaan, moet de Europese Unie de toetredingsgesprekken opschorten. Dat zeggen de leden van de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement.

2016 was een moeilijk jaar voor Turkije, erkennen de parlementsleden in hun resolutie. De oorlog in Syrië, de massale instroom van vluchtelingen, verschillende aanslagen en een poging tot staatsgreep hebben het land niet gespaard. Goede bilaterale relaties en een constructieve, open dialoog tussen Brussel en Ankara zijn meer dan ooit nodig, erkennen ze.
De parlementsleden vinden dat de maatregelen die in de nasleep van de couppoging genomen werden, disproportioneel zijn. De resolutie betreurt de massale ontslagen van ambtenaren, de gedwongen sluiting van nieuwsredacties, de arrestaties van journalisten, rechters en mensenrechtenactivisten en de sluiting van tal van scholen en universiteiten.
Turkije hield op 16 april ook een veelbesproken referendum over enkele grondwetswijzigingen. Een meerderheid van de Turken schaarde zich achter het voorstel om het bestaande parlementair systeem om te vormen tot een presidentieel systeem - met meer macht voor huidig president Recep Tayyip Erdogan. Als de goedgekeurde wijzigingen worden doorgevoerd, moeten de Europese Commissie en de parlementen van de lidstaten de toetredingsonderhandelingen met Turkije formeel opschorten, vinden de Europarlementsleden. Ze veroordelen ook het pleidooi van president Erdogan voor de herinvoering van de doodstraf.
"We kunnen de situatie in Turkije niet blijven tolereren", reageert Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld). "Zeker niet met betrekking tot een land dat kandidaat is om lid te worden van de Europese Unie. Bovendien zijn we dit ook verplicht aan alle Turkse burgers, binnen en buiten Turkije." Ze was graag nog verder gegaan met de resolutie. "Ik denk dat de huidige situatie reeds ernstig genoeg is om de toetredingsonderhandelingen te verbreken. Nu wachten we opnieuw op een reactie van Turkije, of het keert zijn kar of zet zijn destructieve pad verder, met alle gevolgen van dien."
Behalve de opschorting van de toetredingsonderhandelingen vraagt het parlement ook dat de pre-toetredingsfondsen onmiddellijk wordt opgeschort. (BIN, POL, GEJ, RBR, nl)

Link artikel: http://www.belga.be/nl/news/details-87661195/


Delen:
Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Sint-Truiden Opinie europa sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid opinie europeesparlement gender sinttruiden schepen online shoppen europees parlement pesticiden Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Limburg Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Paardenplan Glysofaat Fruit Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Fruitdoedagen Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouw landbouwramp vorst droogte Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage terrorisme Fruittelers Rusland Boycot Landbouw Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging Turkije vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Gendergelijkheid Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Kinderarbeid Deze Week Guy Verhofstadt defensie debat De Zevende Dag Defensie missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Hongarije migratie voedselverspilling Cavaria Tsjetsjenië Homofobie asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Europese verkiezingen Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak MEPawards Beste Europees parlementslid Brede School Gouden Kinderschoen Migratie studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Archief Vredesvrouwen Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid KInderraad MIssingChildren MissingChildren Missing Children aktualiteit CETA Eurelco ELFM Afval EURELCO Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Trump Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden Burundi Parijs Little Cherry virus Drones GGO Methaan Greensky Enhanced Landfill Mining Abortus Privacy State of the Union HBvL