“Toch jammer dat de minister niet ingaat op die vraag om dat fruit te laten hangen”, vindt Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld). “Europa voorziet die regeling en de telers hebben zo al veel last gehad van hagel, laat hen toch zelf beslissen of ze plukken of niet. Ik hoop dat ze er nog een nachtje over slaapt.”

Vautmans had zelf ook aan de bevoegde Europees commissaris Phil Hogan gevraagd of hij extra maatregelen kon voorzien, maar die komen er niet. “Ik zal in het begin van september een onderhoud vragen met Hogan en met voorzitter Jean-Claude Juncker voor extra steun”, zegt Vautmans. 


Lees meer
Delen:

Binnenkort zullen de eerste Conference peren worden geplukt. Niet alle perentelers beginnen enthousiast aan de oogst, want ze verkopen al twee jaar onder kostprijs. Voor de vakantie heeft Europarlementslid Hilde Vautmans aan de Europese Commissie gevraagd of Belgische perenteler meer schadevergoeding konden ontvangen. Het antwoord van de Commissie is negatief. Lees meer


Delen:

Europarlementslid Hilde Vautmans, tevens schepen van Landbouw in Sint-Truiden, heeft geprobeerd om landbouwcommissaris Phil Hogan duidelijk te maken dat de interventiemaatregel niet bij machte is om de crisis in de fruitteelt te bezweren. Hogan antwoordde met een uiteenzetting over zijn crisisaanpak en met de droge mededeling dat een aanvullende compensatie niet overwogen wordt. Hij benadrukt dat fruittelers uitzonderlijk steun genieten sinds het Russisch invoerverbod maar er geen sprake kan zijn van een structurele regeling.


Lees meer
Delen:


Lees meer
Delen:

Op het domein van het Speelhof in Sint-Truiden werden de voorbije dagen verschillende bomen gekapt. Dat zorgde voor veel vragen bij de oppositie.

"Dat er na het noodweer meerdere bomen geruimd moesten worden en er preventief ook enkele dienden gezaagd te worden, daar zal niemand aanstoot aan nemen. Maar ter plaatse kan men vaststellen dat er ook gezonde bomen werden omgelegd", zegt sp.a fractieleider Filip Moers. "Het is precies of er een ruimte wordt klaargemaakt om een of ander project te realiseren."

Volgens de oppositie werd er geen kapvergunning afgeleverd door de dienst Stedenbouw en werd ook de Milieuraad niet gecontacteerd. "Niets aan de hand", reageert schepen van Leefmilieu en Natuur, Hilde Vautmans (Open Vld). "Het is niet de stad zelf die enkele bomen heeft laten kappen, maar wel Bos en Groen. Zij hebben daar een kapvergunning voor ingediend en die werd ook goedgekeurd. Alles is perfect in orde."

Het onderhoud aan de bomen moet bijdragen aan een veiligere omgeving voor bezoekers van het Speelhof. "We hechten veel belang aan het groen in het Speelhof. Na het stormweer was er veel schade en dat brengen we zeker terug in orde, maar dat heeft tijd nodig", klinkt het. (Bron HLN)


Lees meer
Delen:

Ik zal nooit vergeten hoe je de eerste keer op Koningsdag het Belgisch volkslied bracht met je mondharmonica. Zo intens, zo puur, een kippenvelmoment. Voor jou waren er geen grenzen maar toch was Brussel, België je thuis. RIP, Toots.


Delen:

De stad Sint-Truiden legt tijdens Pukkelpop gratis nachtbussen in om jonge festivalgangers veilig naar huis te brengen. Het gaat om een project van het provinciebestuur en De Lijn, waar naast Sint-Truiden ook nog 31 andere gemeenten aan meewerken.

Het is weer tijd voor Pukkelpop, het meerdaagse muziekfestival in Kiewit. Veel festivalgangers blijven overnachten op de kampeerterreinen, maar velen boeken ook een ticket voor één dag of kiezen ervoor om elke dag terug naar huis te gaan.

De laatste artiesten ronden pas af na middernacht en dan zijn er helaas geen treinen of bussen. Om de jongeren toch de kans te geven om na de concerten veilig huiswaarts te keren, legt de Lijn Limburg samen met het provinciebestuur al enkele jaren nachtbussen in.

“Wij werken hier samen met nog 31 andere Limburgse gemeenten graag aan mee. Een half uur na het laatste concert vertrekt er vlakbij het festivalterrein op donderdag, vrijdag en zaterdag een gratis bus die stopt aan 17 plaatsen in Sint-Truiden. Omdat ook Alken in het project is gestapt, houdt de bus ook daar op een aantal locaties halt. De kostprijs om deze bussen in te leggen is 746,19 euro, waarvan wij en de gemeente Alken ieder 186,55 euro voor onze rekening nemen. Dat is een klein bedrag voor deze leuke service voor onze jongeren”, vertelt schepen van Jeugd Hilde Vautmans.


Lees meer
Delen:

Het pesticidenverbod is er al van begin 2015, maar door de kwakkelzomer groeit er opvallend veel onkruid. De gemeenten moeten extra machines kopen en meer mankracht inzetten. “Dat maakt dat het budget voor onkruidbestrijding enorm is verhoogd”, zegt Hilde Vautmans, schepen in Sint-Truiden. 

 

Lees meer
Delen:

“In totaal zijn er op ons grondgebied 200 landbouwers en 750 particulieren getroffen door het zware noodweer van 23 en 24 juni”, zegt Hilde Vautmans (Open Vld), schepen van Landbouw in Sint-Truiden. “We hebben een vraag ingediend om die dagen als ramp te erkennen. Maar het staat vast dat de regering meer zal moeten doen. Het maximumbedrag per schadedossier bedraagt 114.000 euro en dat is in vele gevallen veel te weinig.”


 

Lees meer
Delen:

© belga. Het Laatste Nieuws

Het noodweer van einde juni heeft in Sint-Truiden in de landbouw en fruitteelt meer schade aangericht dan eerst gedacht. Voor Sint-Truiden alleen bedraagt de schade 58 miljoen euro. Dat cijfer maakte de Truiense schepen van landbouw en fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld) bekend. Els Robeyns (sp.a), burgemeester van Wellen, liet weten dat het daar om bijna 11 miljoen euro gaat.

"Ik heb dit nooit eerder gezien, ook de experts niet die vandaag mee ter plaatse gingen. We concentreerden ons nu op het hardfruit zoals appelen en peren en de akkerbouw. Sommige plantages zijn voor 90 procent vernield", aldus Vautmans. Het onderzoek naar de schade bij landbouwers en fruittelers is nog lopende. Meer dan 2.800 percelen worden onderzocht. In totaal dienden 950 inwoners een schadeclaim in.

Burgemeester Robeyns van Wellen liet weten dat de aanvraag verstuurd is om het noodweer van 23 juni door het rampenfonds als ramp te laten erkennen. "We hebben 553 schadegevallen genoteerd waarvan de totale schade op bijna 11 miljoen euro geraamd wordt. Opgesplitst naar de schade geeft dit: 1.031.000 euro door regen, 4.111.000 euro door hagel en 5.780.000 euro door de wind. Uiteraard zal niet alle schade door het rampenfonds gedekt worden. Maar het geeft alleszins duidelijk weer hoe zwaar onze gemeente getroffen is en dat het wel degelijk een ramp betrof", aldus Robeyns. Ook de verzekeringsmaatschappijen zullen deels moeten meebetalen. Hagel wordt bijvoorbeeld niet door het rampenfonds gedekt.


Delen:

Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Landbouw Crisis sociale zekerheid Defensie Defensiefonds Grens- en kustwacht visserij pulsvissen klokkenluiders Arbeid Sociale fraude VISA Veiligheid terreur europol Opinie Rwanda Genocide Schengen Grenscontroles Identiteitskaart Vredesfaciliteit copyright auteursrechten kunstmest wergwerpplastic single use plastic uurwisseling zomeruur winteruur zomertijd wintertijd Antiwitwasrichtlijn Saudi-Arabië EU Speciale Vertegenwoordiger Grensbeheer Asiel Migratie Visuminformatiesysteem Turkije Toetredingsonderhandelingen Brexit oneerlijke handelspraktijken landbouw Oneerlijke handelspraktijken leger vrouwen Vrouwen terrorisme financiering Uurwisseling Transport Emmanuel Macron ALDE LREM Liberalen Europese verkiezingen EU speciale vertegenwoordiger Klimaat Copyright Richtlijn Peren Mexico EU Peace Facility Zomeruur Winteruur grensoverschrijdende betalingen FDI buitenlandse investeringen Dierentransport Singapore Handel Partner grensoverschrijdende gezondheidszorg pesticiden duurzaam europa geïntegreerde gewasbescherming water reuse Waterbeheer Vlaanderen Rampenfonds Brede weersverzekering desinformatie fake news Varkensboeren Carry-back Reglement Fracties België Miss België Europees Parlement Tajani Gendergelijkheid Pesticiden glyfosaat Land- en tuinbouw Limburg euro eurozone Milcobel autonoom vervoer voedselveiligheid Glyfosaat Asiel- en migratie hervorming UTP Wifi4Europe Sint-Truiden Afrikaanse varkenspest Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit Japan Vrijhandelsakkoord transparantie EFSA werkloosheidsuitkering DiscoverEU Erasmus Klimaatneutraliteit Genk Women's Day Handelsovereenkomst landfill mining Boerenstiel treinreizigers telecom wapenexport emissienormen vrachtwagens energie suiker Merkel toekomst ALDEcongress Macron Khashoggi Europese Raad singleuseplastic Facebook right2water budget Hongarije eurobarometer Open Vld Sint-Truiden hierstartdezee Girl2Leader Hope and Optimism Expo SAVETHEDATE Boeren FAVV Hanenzang Emissienormen Europese top migratie rechtstaat Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten IPA UNRWA Palestina Israël Trump Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie Orban Art7 VS Auteursrechten State of the Union drones autonome wapens Solidariteitskorps Griekenland Tsipras genderdiscriminatie dieren Selmayr Kinderen Gelinden droogte cyberveiligheid carry-back Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie Communicatie opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender online shoppen europees parlement Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Paardenplan Glysofaat Fruit Lerarendag Interview TV Mol Debat Rijhulpsystemen Herdenking 11 november Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde Toerisme Sint-Truiden by lights WIFI4U Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten terreurcommissie private beveiligingsfirma's Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen Bloesems VRT journaal TVL Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid UCLL studenten Provincie Limburg UCCL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval EURELCO ELFM Vrouwenbesnijdenis MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden transnationalelijsten sinttrruiden scholen schapen twitter facebook