De aanslag in Berlijn toont aan dat de landen van de Europese Unie meer moeten samenwerken, schrijft Hilde Vautmans, Europarlementslid voor Open Vld. 'De keuze is aan het parlement. Een integrale Europese terrorismebestrijding gedekt door een heldere, wendbare en gecentraliseerde besluitvorming, of ook in 2017 puinruimen en slachtoffers bergen.'


Lees meer
Delen:

Een nieuw, heringericht stadspark voor en door de Truienaren. Dat is het uitgangspunt van het participatieproject waar zeven adviesraden uit Sint-Truiden hun schouders onder zetten.Adviesraden onderzoeken herinrichting stadspark
 Samen organiseren ze een grote bevraging bij de bevolking over hun toekomstvisie op het stadspark.
 
De Jeugdraad sloeg hiervoor de handen in elkaar met de Truiense Milieuraad om zelf een participatieproject op touw te zetten rond de herinrichting van het stadspark. Ze dienden hun dossier in bij Cera, de coöperatieve investeringsgroep voor maatschappelijke projecten. Na een positieve beoordeling en met een subsidie van 1.250 euro op zak, ging de bal dan echt aan het rollen. 
 
Ze gingen rond de tafel zitten met de andere adviesraden om ook hen warm te maken voor hun plannen. Die kunnen namelijk pas slagen wanneer veel verschillende inwoners betrokken worden en dus ook allerlei domeinen aan bod komen.
 
Naast de Jeugd- en Milieuraad stapten ook de Cultuur-, Sport-, Senioren-, Gezins- en Andersvalidenraad mee aan boord. 
 
 
 

Lees meer
Delen:

​Leerlingen van 6 tot 12 jaar hebben hun visie op een aantal begrippen als dromen, kinderrechten en verliefdheid vertaald in tekeningen en teksten. De mooiste wensen en opvallendste boodschappen staan de komende weken tentoon op verschillende locaties in Sint-Truiden.

Kinderen hebben een eigen kijk op de wereld. Hun visie is doorgaans recht voor de raap en bijzonder eerlijk. Sint-Truiden wil graag weten wat de kinderen in de stad zoal te vertellen hebben. Via het project ‘Kinderwensen’ konden zij hun mening op een creatieve manier kwijt.


Lees meer
Delen:

De uitzonderlijke regenbuien en stormwinden van mei en juni hebben over het hele land schade aangericht. Geen enkele van de 589 Belgische gemeenten kende niet minstens een paar schadegevallen. Het Oost-Vlaamse Horebeke had er het minst: één enkele claim. Dat blijkt uit een overzicht van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen.

Het grootste aantal dossiers, 5.099, staat op naam van Sint Truiden, ver voor de stad Antwerpen (2.898 claims), Landen (1.752 claims), Doornik (1.281 claims) en Wellen (1.172 claims). Deze laatste gemeente heeft wel de hoogste verhouding tussen claims en bevolking: meer dan één op de drie gezinnen uit Wellen kon een beroep doen op de verzekering voor de geleden schade.
 


Lees meer
Delen:

Europees parlementslid en schepen van Landbouw in Sint-Truiden Hilde Vautmans reageert positief op het nieuws dat de BFV (Belgische Fruitveiling) haar intentie bekend maakte om het vast actief van de Groep (Groep Veiling Haspengouw) te kopen. ,,Dat is goed nieuws voor het behoud van de veilingen in Sint-Truiden. BFV en Groep Veiling Haspengouw vinden elkaar en hopelijk zorgt dit ervoor de fruitsector verankerd blijft in Sint-Truiden, de hoofdstad van Haspengouw. Hier moet vooral gekeken worden naar de toekomst van de werknemers in de fruitsector en de belangen en verdediging van de fruittelers. Dit is maar het zoveelste bewijs dat deze sector in diepe crisis zit en we als politici onze verantwoordelijk moeten nemen. Wat ik echt belangrijk vind is dat er wordt gekeken naar de werknemers. We moeten echt gaan voor het behoud van zoveel mogelijk arbeidsplaatsen en een oplossing blijven zoeken voor de telers die nog actief zijn in de Groep Veiling Haspengouw. We blijven werken aan een oplossing op Europees vlak en hier bij ons.''Delen:

Het Europees Parlement heeft de verdere vrijmaking van het binnenlands reizigersvervoer over het spoor goedgekeurd. In België zal de overheid nog steeds rechtstreeks contracten aan de NMBS kunnen toekennen, zonder dat er andere bedrijven meedingen. 


Lees meer
Delen:

Het Europees parlement wil dat de Europese Commissie de boeren steunt om prijsschommelingen in de markt in te dijken. “Daarover is gisteren een resolutie goedgekeurd”, zegt Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld). “In een volgende stap gaan we nog bekijken hoe.”

“De prijzen in de landbouw hangen af van tal van factoren: van energieprijzen, wisselkoersen, maar ook van politieke beslissingen zoals de Russische boycot”, zegt Hilde Vautmans. “Intussen merken we dat de Europese concurrenten zoals VS, China en Brazilië hun eigen boeren alsmaar vaker steunen om die prijssprongen te beperken. Europa deed dat tot nu toe niet, maar nu hebben we een akkoord om dat wel te doen. En dat is een eerste, maar wel een belangrijke stap. De Europese Commissie is het gemeenschappelijk landbouwbeleid momenteel aan het hervormen, ze kunnen dit er dus in verwerken.”


Lees meer
Delen:

Europees parlementslid Hilde Vautmans is uitgeroepen tot Vredesvrouw door de Vrouwenraad. ,,Blijven vechten tegen verkrachting als oorlogswapen.’’

De Vrouwenraad heeft vandaag in de Kamer in Brussel, Hilde Vautmans, samen met enkele andere vrouwen, de titel van vredesvrouw gegeven. Dit kadert in de campagne 'Vrouwenkracht is vredesmacht' . Deze campagne ijvert voor de toepassing van VN-Resolutie 1325, waarbij de rol van vrouwen als voorvechters voor vrede en vrouwenrechten wordt benadrukt.

Hilde Vautmans krijgt deze eretitel omdat ze opkomt voor de seksuele rechten van de vrouw, het bestrijden van “Fistula Obstetric”, het recht op abortus, vrouwenbesnijdenis en seksuele opvoeding voor meisjes. Tevens blijft ze strijden tegen de "seksuele genocide" die plaatsvindt in Oost-Congo. "Vrouwen en kinderen worden er massaal verkracht en als oorlogswapen ingezet. Dit moet stoppen.", aldus Hilde Vautmans.

Hilde Vautmans heeft in het Europees Parlement ook gepleit voor een vrouw als Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties. Daarnaast is ze actief in vele domeinen zoals buitenlands beleid en veiligheids- en defensiepolitiek in Europa.

Hilde Vautmans, Europees parlementslid : ,,Het is een hele eer om de titel van Vredesvrouw te krijgen. Ik ben er erg blij mee. Heel mijn loopbaan kom ik op voor vrouwenrechten. Afgelopen dinsdag werd in het Europees parlement de Sacharovprijs gegeven aan Nadia Murad Basee and Lamiya Aji Bashar, sex-slavinnen van de IS die konden ontsnappen. Dat zijn dé voorbeelden. Ik probeer telkens opnieuw te strijden tegen het misbruik dat vele vrouwen en kinderen moeten ondergaan, in conflicten, in oorlog... Dat zal ik blijven doen. Streven naar rechtvaardigheid en vrede. Dat is meer dan ooit nodig.’’

Wie is een vredesvrouw?

Een vredesvrouw werkt vanuit een sterke innerlijke overtuiging aan duurzame vrede. Zij is solidair met vrouwen in oorlogs- en conflictsituaties. Zij laat haar stem horen in vredesonderhandelingen, zij pleit voor geweldloosheid en vrede en tracht gemeenschappen te verzoenen. Zij werkt samen met anderen, meestal ook met vrouwen uit de diaspora, aan de empowering van zusterorganisaties in het buitenland die strijden tegen geweld en voor vredesopbouw. Zij bewijst dat VN-Resolutie 1325 concreet en efficiënt uitgevoerd en toegepast kan worden.


Lees meer
Delen:

Dit jaar ging die prijs naar Nadia Murad Basee Taha en Lamiya Aji Bashar, twee vrouwen die uit de klauwen van IS zijn kunnen ontsnappen nadat ze ingezet werden als seksslavinnen.  Ook Hilde Vautmans van de Commissie Buitenlandse Zaken stemde mee. De Sacharovprijs wordt elk jaar uitgereikt aan mensen die zich op een buitengewone manier hebben ingezet voor de mensenrechten. Vandaag waren ze te gast in het Europees parlement om hun prijs te ontvangen.

Europees parlementslid Hilde Vautmans : ,,Het was een erg beklijvende getuigenis van de meisjes. Ze zijn de stem van zij die niet meer kunnen spreken. Erg aangrijpend. Ik hoop dat zulke getuigenissenen ervoor zorgen dat we alles doen om seksueel geweld te stoppen.’’


Lees meer
Delen:

Gratis proefritten met elektrische stadswagens 
op woensdag 14 en vrijdag 16 december

Van 10 tot 18 december is het de Week van de Milieuvriendelijke Voertuigen. Dan staan er in heel Vlaanderen allerlei activiteiten op het programma die burgers kennis laten maken met duurzame auto’s. Ook Sint-Truiden organiseert voor haar inwoners een reeks gratis testritten met de elektrische stadwagens. 

De stad van de toekomst is vooral een duurzame stad. Sint-Truiden streeft daarom naar een evenwicht tussen CO2-reductie, rationeel energiegebruik en economische haalbaarheid. De vervanging van het wagenpark door 22 elektrische auto’s was dan ook een bewuste investering. 


Lees meer
Delen:

Boek: Appelen & Peren Het fruitkookboek “Appelen & Peren: Koken met Haspengouws goud” kan je eenvoudig aanvragen door je adres te sturen naar hilde@vautmans.eu!
Neem ook zeker eens een kijkje op onze Facebookpagina Haspengoud!

Ontvang de nieuwsbrief
Schrijf u hieronder in voor Hilde's nieuwsbrief


Tags
Europa Landbouw Crisis sociale zekerheid Defensie Defensiefonds Grens- en kustwacht Arbeid Sociale fraude klokkenluiders visserij pulsvissen VISA Veiligheid terreur europol Opinie Rwanda Genocide Schengen Grenscontroles Identiteitskaart Vredesfaciliteit copyright auteursrechten kunstmest wergwerpplastic single use plastic uurwisseling zomeruur winteruur zomertijd wintertijd Antiwitwasrichtlijn Saudi-Arabië Grensbeheer Asiel Migratie Visuminformatiesysteem Brexit Turkije Toetredingsonderhandelingen EU Speciale Vertegenwoordiger oneerlijke handelspraktijken landbouw Oneerlijke handelspraktijken Vrouwen leger vrouwen terrorisme financiering Uurwisseling Transport Emmanuel Macron ALDE LREM Liberalen Europese verkiezingen EU speciale vertegenwoordiger Klimaat Copyright Richtlijn EU Peace Facility Peren Mexico Zomeruur Winteruur grensoverschrijdende betalingen Dierentransport FDI buitenlandse investeringen Singapore Handel Partner europa geïntegreerde gewasbescherming water reuse pesticiden duurzaam grensoverschrijdende gezondheidszorg Vlaanderen Rampenfonds Brede weersverzekering Waterbeheer desinformatie fake news Varkensboeren Carry-back Reglement Fracties België Miss België Europees Parlement Tajani Gendergelijkheid Pesticiden glyfosaat Land- en tuinbouw Limburg euro eurozone Milcobel voedselveiligheid autonoom vervoer Asiel- en migratie hervorming Glyfosaat UTP Wifi4Europe Sint-Truiden Afrikaanse varkenspest Europese defensie PESCO EDF militaire mobiliteit Japan Vrijhandelsakkoord transparantie EFSA werkloosheidsuitkering DiscoverEU Erasmus Klimaatneutraliteit Genk Women's Day Handelsovereenkomst landfill mining Boerenstiel treinreizigers emissienormen vrachtwagens wapenexport telecom suiker energie Merkel toekomst ALDEcongress Macron Khashoggi singleuseplastic Europese Raad right2water Facebook budget Hongarije eurobarometer Open Vld Sint-Truiden Girl2Leader hierstartdezee SAVETHEDATE Hope and Optimism Expo FAVV Hanenzang Boeren IPA Tsjetsjenië Rusland LGBTI Mensenrechten Emissienormen UNRWA Palestina Israël Trump Europese top migratie rechtstaat Cultuur Dinky blindengeleidepaardje Eurobarometer plastic circulaire economie VS Orban Art7 Auteursrechten State of the Union drones autonome wapens Solidariteitskorps Griekenland Tsipras genderdiscriminatie dieren Selmayr Kinderen Gelinden droogte cyberveiligheid carry-back Navo NAVO reizen ETIAS verkiezing Mobiliteit Technologie Savethedate Amerika Klapsalon klimaat Brussel Lebeau Rohingya defensie Communicatie opinie Missing Children sint-truiden Calais Duinkerken Europees Parlementslid europeesparlement sinttruiden schepen gender online shoppen europees parlement Gezocht Stagiair(e) social media OpenVld missbelgië Recept Kerstkalkoen Appelen en Peren Ruslandboycot Wintergroenten Internationale Migrantendag Actualiteit GLB Fruitkookboek Koekelare Open Vld Fedasiel Sinterklaas Klimaatboom Fruit Paardenplan Glysofaat Lerarendag Interview TV Mol Debat Herdenking 11 november Rijhulpsystemen Hilde Vautmans Politieke rechten Militairen Radio Benelux Haspengoud actualiteit Eindspel Knack 20 vragen Bewaking Buitengrenzen Inreis-uitreissysteem ONE ontmoeting tegen armoede Sexual Harrasment Zero Tolerance Actauliteit Sexual Harassment Kookboek Appelen & Peren Koken met Haspengouws Goud #Haspengoud Notme Metoo Tiense Suikerraffinaderij Mercosur suikerquota Fruitdoedagen Suikerquota Kinderarmoede Groene energie Green sky Cybermisdaad Catalonië Spanje Referendum Onafhankelijkheid Voedselverspilling DepotMargo Bedrijfsbezoek Verkeersveiligheid Jeugd Kinderraad landbouwramp vorst Sorteren Sensibiliseren acutaliteit Eurofleurs Koningin Mathilde WIFI4U Toerisme Sint-Truiden by lights Wifi4EU Tentoonstelling Vokastage Fruittelers Boycot Big Jump Milieu Turkijke toetredingsonderhandelingen opschorting mensrechten private beveiligingsfirma's terreurcommissie Private bewakingsfirma's rapport grote meerderheid privébewakingsfirma's vorstschade grondwetswijziging vluchtelingencrisis wereldvluchtelingendag KNACK interview Dewitte & Donckier Pensioenen Open Vld vrouwen vluchtelingen Congo Guy Verhofstadt Kinderarbeid Deze Week debat De Zevende Dag missing children Internationale dag van de vermiste kinderen VPOL Nachtvorst ramp KMI Cavaria Homofobie voedselverspilling asielzoekers Progeria fruittelers rampenfonds Stemrecht Vrije tribune Persvrijheid Monsanto papers Toetreding Kamperen Gouden kinderschoen fruit Lanbouw Vrouwen in de landbouw vrouwenrechten VILT Europees leger Vluchtelingenkamp Brand bloesems Scholen TVL Bloesems VRT journaal Verdrag van Rome Lenteschoonmaak Brede School Gouden Kinderschoen MEPawards Beste Europees parlementslid studenten Provincie Limburg UCCL UCLL Zwerfvuil Aktualiteit Internationale vrouwendag archief Vluchtelingen asielbeleid Archief Vredesvrouwen KInderraad MIssingChildren MissingChildren aktualiteit CETA Eurelco Afval Vrouwenbesnijdenis EURELCO ELFM MIssingchildren Adopties Lostinmigration Afet Aktuaiteit media limburg Video economie video Foto's en video's OPinie Sint-Truiden Video's sint-trucden transnationalelijsten sinttrruiden scholen schapen twitter facebook